Nový služobný zákon má znemožniť Klausovej zostať veľvyslankyňou

NETKY.SK • 20 Február 2015, 12:54 • 2 min
Nový služobný zákon má znemožniť Klausovej zostať veľvyslankyňou

PRAHA - Livia Klausová zrejme skončí na konci roku vo funkcii českej veľvyslankyne na Slovensku. Služobný zákon totiž stanovil hornú vekovú hranicu pre úradníkov nad 70 rokov a Klausová vlani oslávila 71. narodeniny. Manželka bývalého českého prezidenta Václava Klausa pôsobí na Slovensku od roku 2013, uvádza spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Klausová údajne o situácii vie a čaká na výsledok právnych rozborov, ktoré by mohli jej misiu prípadne predĺžiť.

 

Ministerstvo zahraničia by totiž malo dostať presný výklad jednotlivých ustanovení služobného zákona, ktorý pripravuje ministerstvo vnútra. Okrem Klausovej sa vekové obmedzenie týka aj šéfky ambasády v Sýrii Evy Filipi, ktorá tam pôsobí od roku 2010. Od roku 2012 je jej mandát vždy predlžovaný o rok. Ak by sa nič nezmenilo, Klausová by na Slovensku zostala do roku 2017.

 

Na diplomatický post ju presadil prezident Miloš Zeman, proti čomu protestoval vtedajší minister zahraničia Karel Schwarzenberg, ktorý okrem iného argumentoval aj jej vysokým vekom a žiadnymi diplomatickými skúsenosťami. Zeman tak urobil zjavne preto, lebo Klausová podporila jeho kandidatúru za prezidenta, čo ona ako dôvod svojho vymenovania odmietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies