Nový šéf nemeckej diplomacie pôjde na 1. zahraničnú cestu do Francúzska

NETKY.SK • 27 Január 2017, 15:43 • 2 min
Nový šéf nemeckej diplomacie pôjde na 1. zahraničnú cestu do Francúzska

BERLÍN - Nový nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, ktorý sa dnes ujal tohto ministerského postu, navštívi v sobotu Francúzsko a bude to jeho prvá zahraničná cesta v novom úrade.

slovakia

left justify in out

Gabriel sa stal dnes šéfom nemeckej diplomacie v rámci reorganizácie kabinetu, vyvolanej odchodom doterajšieho ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý by sa podľa očakávania mal stať nasledujúcim prezidentom Nemecka.

 

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer oznámil, že stretnutie Gabriela s jeho francúzskym rezortným kolegom Jeanom-Marcom Ayraultom dokazuje dôležitosť, akú Berlín pripisuje priateľstvu s Parížom.

 

Schäfer vyhlásil, že cesta do Washingtonu by bola predčasná, keďže nominant na amerického ministra zahraničných vecí Rex Tillerson ešte nebol potvrdený pre túto funkciu.

 

Gabriel pôsobil vyše tri roky ako minister hospodárstva a vicekancelár vo "veľkej koalícii" kancelárky Angely Merkelovej, ktorá pozostáva zo stredopravého bloku kresťanských demokratov z CDU/CSU a stredoľavej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Gabriel je aj predsedom SPD. Na poste vicekancelára zostáva.

 

Gabriela vystriedala na ministerstve hospodárstva Brigitte Zypriesová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies