Nový saudskoarabský kráľ zaradil do nástupníctva na trón člena mladšej generácie

NETKY.SK • 23 Január 2015, 13:36 • 2 min
Nový saudskoarabský kráľ zaradil do nástupníctva na trón člena mladšej generácie

RIJÁD - Nový saudskoarabský kráľ Salmán vymenoval dnes svojho synovca Muhammada bin Nájifa za zástupcu korunného princa, čo z neho robí druhého v následníctve na trón v kráľovstve.

slovakia

left justify in out

Princ Muhammad (55) ostane na poste ministra vnútra, vyplýva z kráľovského výnosu oznámeného v štátnej televízii. Vymenovaním za zástupcu korunného princa sa vnuk zakladateľa Saudskej Arábie Abd al-Azíza ibn Saúda stal prvým zo svojej generácie, ktorého ustanovili do nástupníckej línie. Všetci doterajší saudskoarabskí králi, vrátane Salmána, patrili medzi niekoľko desiatok synov ibn Saúda.
     

Muhammad je relatívne mladý na pomery popredných členov vládnucej dynastie v krajine a jeho vymenovanie by malo vyriešiť otázky okolo nástupníctva v široko rozvetvenej kráľovskej rodine na dlhé roky, uviedla agentúra Reuters.
     

Princ Muhammad, ktorý má podľa správ blízko USA, si získal uznanie západných krajín za potlačenie povstania al-Káidy v rokoch 2003-2006 ako šéf bezpečnostných síl krajiny. Ministrom vnútra bol vtedy jeho otec, nevlastný Abdalláhov brat princ Nájif, ktorý zomrel v roku 2012 ako vtedajší korunný princ. Muhammad v roku 2009 prežil pokus o atentát, keď sa blízko neho odpálil člen al-Káidy.
     

Kráľ Salmán (79) nastúpil na trón po smrti svojho nevlastného brata kráľa Abdalláha v noci na dnes a krátko na to kráľovský dvor oznámil, že novým korunným princom sa stal ďalší nevlastný brat súčasného i zosnulého panovníka princ Mukrin (69), bývalý šéf spravodajskej služby.
     

Nový panovník dnes tiež oznámil, že vymenoval svojho syna Muhammada bin Salmána za ministra obrany a vedúceho kráľovského dvora.
     

Kráľ sa podľa dekrétu rozhodol ponechať vo funkciách ostatných ministrov, vrátane šéfov rezortov zahraničných vecí, ropného priemyslu a financií, uviedla štátna televízia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies