Nový ruský závod VW na výrobu motorov začal prevádzku

NETKY.SK • 4 September 2015, 16:47 • 2 min
Nový ruský závod VW na výrobu motorov začal prevádzku

KALUGA - Nemecký koncern Volkswagen (VW) v piatok odštartoval prevádzku vo svojom novom ruskom závode na výrobu motorov.

slovakia

left justify in out

Plán jej výstavby VW oznámil v roku 2012. Spoločnosť v tom čase hodnotu investície vyčíslila na 250 mil. eur. Továreň začína s výrobou motorov pre značky VW Polo a Škoda Rapid. Neskôr sa majú do výrobného programu zahrnúť aj modely Volkswagen Jetta, Škoda Oktavia a Škoda Yeti.


Koncern chce posilňovať partnerstvo s Ruskom napriek aktuálnej situácii, uviedol člen predstavenstva Thomas Schmall. Ako dodal, firma urobí všetko preto, aby v dlhodobom horizonte upevnila svoju pozíciu na ruskom trhu. V Kaluge, ktorá leží zhruba približne 150 kilometrov južne od Moskvy, VW vyrába modely Polo, Tiguan a Škoda Rapid.


Predaj áut v Rusku, ktorý niekoľko rokov rástol viac ako 10-percentným tempom, sa v roku 2014 prudko zmenšil. Ekonomika krajiny totiž oslabila v dôsledku nižších cien ropy a západných sankcií pre rolu Moskvy v ukrajinskej kríze. Okrem toho v minulom roku spadla hodnota ruského rubľa, čo spotrebiteľov donútilo, aby veľké nákupy odložili na neskoršie obdobie. Za sedem mesiacov roka predaje značky VW na ruskom trhu medziročne klesli o 44 %.


Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies