Nový rumunský prezident Rumen Radev sa ujal svojho úradu

NETKY.SK • 22 Január 2017, 13:43 • 2 min
Nový rumunský prezident Rumen Radev sa ujal svojho úradu

SOFIA - Nový bulharský prezident Rumen Radev sa dnes po slávnostnej inaugurácii v Chráme svätého Alexandra Nevského v bulharskej metropole Sofia ujal svojho úradu.

slovakia

left justify in out

Vo svojom prvom prejave vo funkcii prezidenta zdôraznil myšlienku kontinuity a prisľúbil, že sa v mene demokracie bude snažiť o jednotnú spoločnosť.

 

Povedal tiež, že bude prezidentom všetkých Bulharov a to bez ohľadu na ich náboženské vyznanie, stranícku či etnickú príslušnosť. Dodal, že sa posnaží urýchliť integráciu svojej krajiny s Európou. Zároveň však sľúbil, že bude hájiť "práva a dôstojnosť svojho ľudu".

 

Radev (53) je bývalým generálom bulharského letectva a v poradí piatym demokraticky zvoleným bulharským prezidentom. V tomto úrade vystriedal Rosena Plevnelieva, ktorý sa odmietol uchádzať o znovuzvolenie. V prezidentských voľbách z 13. novembra kandidoval Radev s podporou opozičnej Socialistickej strany a porazil kandidátku vládnej konzervatívnej strany Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB) Cecku Cačevovú.

 

Podľa analytikov je Radev v porovnaní so svojím predchodcom, prozápadne orientovaným Plevnelievom, viac naklonený Rusku. Napriek tomu bude cieľom jeho prvej zahraničnej cesty vo funkcii hlavy štátu Brusel, kde bude rokovať s vedením EÚ a NATO.

 

Radev počas predvolebnej kampane opakovane tvrdil, že by dodržal záväzky Bulharska v Európskej únii, vyzýval však na zrušenie sankcií voči Rusku a argumentoval tým, že "byť proeurópsky neznamená byť protiruský".

 

Jeho triumfálne víťazstvo v prezidentských voľbách viedlo k pádu konzervatívnej vlády. Bulharsko tak čakajú predčasné parlamentné voľby, pričom tamojšie médiá napísali, že voľby sa môžu konať v čase od 26. marca do 16. apríla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona