Nový rumunský prezident Iohannis zložil prísahu

NETKY.SK • 21 December 2014, 14:33 • 2 min
Nový rumunský prezident Iohannis zložil prísahu

BUKUREŠŤ - Nový rumunský prezident Klaus Iohannis zložil v nedeľu prísahu do rúk parlamentu a oddnes sa stáva oficiálnou hlavou štátu.

slovakia

left justify in out

Traian Basescu na poste prezidenta po desiatich rokoch končí. Iohannis pred poslancami sľúbil, že bude bojovať proti korupcii a z Rumunska vybuduje silný štát. "Musíme zmeniť zmýšľanie," vyhlásil nastupujúci prezident, ktorého zahraničnopolitickým cieľom je vybudovanie čo najužších vzťahov s Európskou úniou a Spojenými štátmi.

 

Iohannis, ktorý pôsobil ako starosta transylvánskeho mesta Sibiu, v novembri prekvapivo vyhral druhé kolo prezidentských volieb. Porazil v ňom premiéra súčasnej ľavicovej vlády Victora Pontu. Iohannis už vyhlásil, že jeho stredopravicová Národná liberálna strana sa bude snažiť o pád Pontovej vlády, pričom očakáva, že vláda príde o moc ešte pred parlamentnými voľbami plánovanými na rok 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies