Nový rumunský prezident Iohannis predpovedá zmeny vo vláde

NETKY.SK • 26 November 2014, 07:44 • 2 min
Nový rumunský prezident Iohannis predpovedá zmeny vo vláde

BUKUREŠŤ - Vládnu koalíciu rumunského premiéra Victora Pontu by mohol začať opúšťať dostatočný počet poslancov na to, aby kabinet na budúci rok padol. Uviedol to dnes novozvolený rumunský prezident Klaus Iohannis.

slovakia

left justify in out

Iohannis (55), etnický Nemec zo Sedmohradska, ktorý v kampani vsadil na protikorupčnú platformu, v nedávnych prezidentských voľbách porazil 42-ročného Pontu šokujúcim víťazstvom. Nový rumunský prezident v rozhovore pre agentúru Reuters predpovedal, že prezidentské voľby môžu narušiť 65-percentnú väčšinu Pontových sociálnych demokratov a ich spojencov.
      

"Každý chce byť na víťaznej strane. Preto je možné, že počas nasledujúcich týždňov či mesiacov budeme mať zmeny v parlamente," povedal Iohannis v sídle svojej stredopravej Národnej liberálnej strany v Bukurešti.
      

"Je teda možné, že počas roka 2015 budeme mať tieto presuny, ktoré by mohli Národnej liberálnej strane poskytnúť väčšinu, ktorú potom využije na zmenu vlády," dodal. Iohannis, ktorému prísľub boja proti korupcii umožnil stať sa najpopulárnejším európskym politickým lídrom na Facebooku, si dal záväzok zvrhnúť Pontovu vládu, komentuje Reuters.
      

Prezidentský úrad mu dáva právomoc vybrať nového premiéra v prípade, že Ponta padne v hlasovaní o vyslovení dôvery. Na to je však potrební, aby vládnucu koalíciu opustili desiatky poslancov pred všeobecnými voľbami naplánovanými na rok 2016. Premiér Ponta po voľbách vyhlásil, že jeho koalícia je stabilná a opakovanie vylúčil, že by z funkcie odstúpil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies