Nový rok sa má začať s úsmevom

NETKY.SK • 31 December 2019, 7:48 • 2 min
Nový rok sa má začať s úsmevom

Na úsmeve je najlepšie to, že je nepolapiteľný, a teda sa smie objaviť kedykoľvek.

slovakia

left justify in out

Pravdou je, že od nového roka má človek akési privysoké očakávania. Chce, aby sa staré pretrhlo, aby sa ukázalo slnko v mrakoch a aby všetko prebiehalo pokojne bez zbytočných komplikácií. Nechať zmiznúť problém je síce práca na dlhšie časové obdobie, ale skúsenosť naučila, že aj tak je rozhodujúci postoj. Trápenie sa totiž odjakživa bojí radosti a smútok nemôže ani len počuť o pozitívnom zmýšľaní. Preto je možno príležitosť vziať do rúk takú knihu, ktorá inteligentným humorom, zaujímavou zápletkou a nevšedným spracovaním odstráni z pamäte žiaľ a potichučky ho vymení za odľahčený povzdych.

 

Rainbow Rowell - Láska na prvý klik
Rok 2000 ešte nestihol zabúchať na dvere, počítač je vynález, z ktorého plynie zmätok a sociálne siete sa ešte len majú narodiť.


Áno, do takéhoto obdobia zasadila autorka dej románu a urobila naozaj dobre. Čitateľ dneška môže byť pobúrený zastaraným prístupom a miernou naivitou, ale len čo sa zoznámi s láskou, ktorá vznikla prostredníctvom e-mailovej komunikácie, nebude ho zaujímať nič, iba ak význam slov na stránkach.


Beth a Jennifer sú kolegyne a dobre vedia, čo ich firma toleruje a čo, naopak, odsudzuje. Posielať si mail za mailom a navyše taký, v ktorom sa rozoberá čokoľvek, len nie práca, je nanajvýš nevhodné a mohlo by to dokonca zájsť do niečoho, z čoho by ani jedna nemala prospech. Napriek tomu je porušovanie pravidiel sladšie ako kocka cukru a také neodolateľné, že prestať s tým jednoducho neprichádza do úvahy.


Lincoln je zamestnaný, aby nahlasoval akúkoľvek elektronickú poštu, ktorá nemá nijakú súvislosť s nutnými povinnosťami v rámci redakcie. Nenávidí sa za to, že číta cudzie riadky, a určite by za iných okolností dal ihneď výpoveď. Ale keď Beth a Jennifer píšu tak zaujímavo a jedna z nich v ňom rozhorí cit, potom je všetko stratené.


Krásna kniha, vtipné dialógy, jemná romantika a aj hodnota, ktorá príbeh povyšuje nad plytkosť.

 

img

 

Nina Stibbe - Muž pri kormidle
Sú roky 70. a zúfalá žena sa s deťmi sťahuje na vidiek. Ponižujúci rozvod z nej urobil zlostnú bytosť, ktorá píše pomerne čudné divadelné hry a netají sa ešte čudnejším postojom k životu. Deväťročná dcéra Lizzie rýchlo pochopí, že ak má matka akú-takú nádej na plnohodnotnú budúcnosť, potom je neodmysliteľne spätá s novým mužom. Plán na dohadzovanie ďalšieho manžela sa teda môže začať!


Ak hľadanie lásky vezmú do rúk deti, o zábavu bude vskutku výnimočne postarané. A čitateľ sa neukráti ani o prekvapenie, pretože ten, kto si napokon získa ženino srdce, nebude na zozname tipov u nikoho, kto sa rozhodne zahriať láskavým príbehom.

 

img

 

Colleen Oakley - Stačí iba dotyk
Jubilee má nielen nezvyčajné meno, ale aj pomerne nezvyčajnú chorobu. Odmalička totiž trpí alergiou na ľudský dotyk, a akékoľvek narušenie pokožky kontaktom s iným človekom, by mohlo skončiť smrťou.


Dlhé roky preto nevychádza z domu a nemá potrebu zoznamovať sa. Život to napokon zariadi tak, že ju postaví do pozície hľadajúcej prácu. A kde inde by sa mala zamestnať milovníčka románov, ak nie v knižnici?


Vážna téma by mohla vzbudiť dojem, že kniha bude srdcervúco smutná a, áno, nepopieram, že jedna či dve strany sú skutočne dojemné. Celkové spracovanie je však, prekvapivo, poňaté tak, že sa v ňom nájde veľa smiechu, vďaka čomu je aj ťažká choroba o čosi znesiteľnejšia.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona