Nový riaditeľ žilinskej nemocnice ponúkol 13 lekárom okamžitú výpoveď

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 16:06 • 2 min
Nový riaditeľ žilinskej nemocnice  ponúkol 13 lekárom okamžitú výpoveď

ŽILINA - Nový riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice Pavol Drugaj ponúkol trinástim nespokojným lekárom interného oddelenia okamžitú výpoveď. Naopak, požiadavky 64 zdravotných sestier sú podľa neho legitímne a sľúbil im, že do 16. apríla pripraví konkrétne riešenia.

slovakia

left justify in out

Trinásti lekári interného oddelenia, ktorí dali koncom februára výpovede pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení, podľa Drugaja neakceptujú súčasnú poverenú primárku, ktorej naopak on plne dôveruje. "V piatok sme predpokladali, že požiadavky lekárov interného oddelenia boli splnené alebo je riešenie na ich splnenie. Tak som predpokladal, že aj z ich strany bude nejaká ústretovosť. V pondelok ostatní zamestnanci oddelenia deklarovali podporu súčasnej primárke a deklarovali stabilizáciu a zlepšenie situácie na oddelení. Na internom oddelení vidím dve skupiny, jedna väčšina, ktorá si stojí za prácou a druhá, ktorá dala výpovede. Takže, aby nevznikali nejaké trenice medzi týmito dvomi skupinami, tak som navrhol týmto lekárom, že ak chcú, môžu rozviazať pracovný pomer dohodou aj k dnešnému dňu. Títo lekári dali výpovede a ja rešpektujem ich legitímne právo na tento akt,“ povedal Drugaj s tým, že lekári majú stále možnosť požiadať o späťvzatie týchto výpovedí. "Ale v tejto chvíli neviem povedať, či toto späťvzatie budeme akceptovať, alebo nie. To by nebolo fér. Je to zase na individuálnych rokovaniach,“ dodal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina. 

 

Drugaj ubezpečuje, že 13 lekárov nebude internému oddeleniu chýbať. "Činnosť interného oddelenia máme zabezpečenú aj bez týchto lekárov. Na internom máme dosť lekárov. Poverená primárka oddelenia deklarovala, že vie zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre pacientov interného oddelenia,“ uviedol nový riaditeľ, podľa ktorého na internom oddelení aktuálne pracuje 37 lekárov vrátane ambulantných lekárov. 

 

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský vyjadreniam povereného riaditeľa nerozumie, pretože jeho konanie je podľa neho v rozpore s minulotýždňovými prísľubmi ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. "Verím, že si pán riaditeľ uvedomuje svoje konanie a že sa nebude opakovať situácia z roku 2012, kedy bývalý riaditeľ Štefan Volák prepustil osem ortopédov pre nadpočetnosť a ich výpadok musela suplovať armáda,“ uviedol Visolajský. 

 

Podľa utorňajšej reakcie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka nové požiadavky lekárov hraničia s vyhrážaním sa. "Som naozaj nemilo prekvapený situáciou v Žiline. V piatok sme odchádzali s podpísanou dohodou a v pondelok prišlo ďalších jedenásť požiadaviek zo strany sestier. A tiež nové požiadavky zo strany lekárov, ktoré už naozaj hraničia s vyhrážaním sa. Zároveň som prijal výzvu interného oddelenia, kde sa nového vedenia zastáva väčšina zamestnancov a poburujú ich kroky lekárov vo výpovedi,“ povedal minister Čislák. 

 

Šesťdesiatštyri zdravotných sestier z jednotiek intenzívnej starostlivosti, ktoré podali hromadné výpovede pre nezvládnuteľný počet nadčasových hodín, sa zatiaľ výpovede stiahnuť nechystá a predložili novému vedeniu 11 konkrétnych požiadaviek. "V piatok bolo niečo deklarované, tieto požiadavky sa rozšírili, ja to rešpektujem a budeme sa zaoberať týmito ďalšími požiadavkami. Určite sú splniteľné a sú legitímne. Problém je akurát kedy, pretože sú to požiadavky, ktoré sa nedajú vyriešiť zo dňa na deň,“ reagoval riaditeľ žilinskej nemocnice Pavol Drugaj. Do 16. apríla chce so všetkými sestrami, ktoré dali výpovede, individuálne hovoriť o podmienkach a ich práci. "Oni dali výpovede a ja to rešpektujem. Naozaj, situácia je vážna, čo sa týka výpovedí sestier. Ale napriek tomu zabezpečíme zdravotnú starostlivosť tak, aby v žiadnom prípade nebol ohrozený pacient,“ dodal Drugaj. 

 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák sľúbil v piatok nespokojným lekárom a sestrám žilinskej fakultnej nemocnice nové lôžka a menej nadčasových hodín. "Nastala zhoda medzi vedením nemocnice a všetkými odborovými organizáciami nemocnice. Interné oddelenie malo už dlhodobo obložnosť vyše 105 percent. Tento týždeň sme urobili analýzu, aká je reálna potreba, a dohodli sme sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá navýši počet lôžok na internom oddelení o desať,“ reagoval v piatok minister na situáciu na internom oddelení nemocnice, kde koncom februára dalo štrnásť z 19 lekárov výpoveď práve pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. 

 

K situácii na jednotkách intenzívnej starostlivosti, kde za posledný týždeň podalo hromadné výpovede pre nezvládnuteľný počet nadčasových hodín 64 zdravotných sestier, povedal: "Od 1. apríla začne nové vedenie pracovať na tom, aby u všetkých pracovníkov nemocnice dochádzalo k minimálnym nadčasovým hodinám. Samozrejme, čo sa týka nadčasových hodín, ktoré boli v minulosti ešte nevyriešené a boli kumulované a prenášané do ďalších mesiacov, budú kompenzované v plnej miere. To znamená finančne alebo čerpaním náhradného voľna,“ povedal v piatok po stretnutí so zamestnancami a novým vedením Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline minister zdravotníctva Viliam Čislák. V súvislosti s plánovaným znižovaním nadčasových hodín uviedol, že 1. apríla do nemocnice nastúpia dve nové sestry, dvaja sanitári a jeden záchranár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona