Nový rakúsky prezident Van der Bellen sa ujal funkcie

NETKY.SK • 26 Január 2017, 10:43 • 2 min
Nový rakúsky prezident Van der Bellen sa ujal funkcie

VIEDEŇ - Nový rakúsky prezident Alexander Van der Bellen zložil dnes slávnostnú prísahu a ujal sa svojej funkcie.

slovakia

left justify in out

Tento bývalý predseda strany Zelených sa tak stal vôbec prvým opozičným politikom na poste rakúskeho prezidenta.

 

Tento univerzitný profesor ekonómie je v poradí ôsmym prezidentom Rakúskej republiky. Predpísanú prísahu zložil dopoludnia v budove parlamentu vo Viedni.

 

Inaugurácia novej hlavy štátu sa konala v čase, keď hlboké rozpory medzi koaličnými ľudovcami a sociálnymi demokratmi vyvolávajú úvahy o možnosti vypísania predčasných parlamentných volieb. Tie by podľa väčšiny prieskumov vyhrali pravicovo-populistickí slobodní.

V rakúskom politickom systéme má prezident prevažne len reprezentatívne postavenie. Van der Bellen nahradil v úrade sociálneho demokrata Heinza Fischera, ktorý slúžil dve volebné obdobia.

 

V opakovanom druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 4. decembra, zvíťazil Van der Bellen ako nezávislý kandidát nad uchádzačom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom v pomere 53,8 ku 46,2 percenta odovzdaných hlasov. Výsledky tak boli presvedčivejšie ako v pôvodnom druhom kole z 22. mája, keď Van der Bellen získal iba minimálny náskok.

Výsledky pôvodného druhého kola napadla FPÖ vzhľadom na zistené pochybenia pri sčítavaní hlasov. Decembrové opakované druhé kolo volieb už slobodní nespochybnili.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona