Nový prokurátor bude presadzovať žalobu proti argentínskej prezidentke

NETKY.SK • 14 Február 2015, 12:13 • 2 min
Nový prokurátor bude presadzovať žalobu proti argentínskej prezidentke

BUENOS AIRES - Vyšetrovanie obvinení, že sa argentínska prezidentka Cristina Fernándezová snažila kryť účasť Iránu na bombovom útoku na židovské centrum v Buenos Aires z roku 1994, bude pokračovať napriek minulomesačnej smrti prokurátora Alberta Nismana, ktorý tento prípad vyšetroval.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes nový argentínsky prokurátor Gerardo Pollicita, ktorý vyšetrovanie kauzy prevezme. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
      

Nismana našli mŕtveho za záhadných okolností doma v kúpeľni v kaluži krvi 18. januára, deň pred tým, ako mal vypovedať v Kongrese o svojich zisteniach a obvineniach voči prezidentke. Mal už vypracovanú 289-stranovú žalobu proti Fernándezovej a jej ministrovi zahraničných vecí Héctorovi Timermanovi.
      

Nisman tvrdil, že prezidentka kryla iránskych predstaviteľov zapletených do bombového útoku na stredisko židovskej obce v metropole Buenos Aires z roku 1994, pri ktorom prišlo o život 85 ľudí. Prokurátor vyhlasoval, že prezidentka sľúbila milosť a slobodu iránskym organizátorom útoku výmenou za veľmi potrebné dodávky ropy od Iránu.
      

"Vyšetrovanie bude prebiehať a zameriavať sa na obhájenie... obvinení a na to, či zodpovedné osoby môžu niesť trestnú zodpovednosť," uvádza sa v dokumente, ktorý zverejnil prokurátor Pollicita. V 61-stranovom dokumente Pollicita napísal, že videl dostatočné dôkazy na to, aby sa nenechal odradiť a pokračoval v presadzovaní Nismanovej žaloby proti Fernándezovej.
      

Stále nie je známe, či Nisman spáchal samovraždu alebo ho zavraždili. Fernándezová označila jeho obvinenia za "absurdné". Vyhlásila, že Nismana zavraždili nepriateľsky naladení štátni agenti, keď už nebol pre nich užitočný.
      

Nismanov škandál šokoval Argentínu osem mesiacov pred vlaňajšími októbrovými prezidentskými voľbami a naštrbil dôveryhodnosť Fernándezovej. Tá má na základe ústavy zakázané uchádzať sa o tretie funkčné obdobie za sebou.
    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona