Nový proces s Mikulášom Varehom ešte vo väznici

NETKY.SK • 13 Január 2014, 18:31 • 2 min
Nový proces s Mikulášom Varehom ešte vo väznici

BANSKÁ BYSTRICA – Vzhľadom na zdravotný stav obžalovaného aj dnes sa nové hlavné pojednávanie so zemplínskym veľkopodnikateľom Mikulášom Varehom uskutočnilo v banskobystrickom Ústave na výkon väzby.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný, ktorého v piatok 10. januára priviezli na pojednávanie z Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, je sústavne pod kontrolou lekárov. Dnes na pojednávaní bol prítomný už aj jeho zvolený obhajca Ľuboš Petrovský, ktorý sa v piatok ospravedlnil pre práceneschopnosť a podnikateľa zastupoval súdom ustanovený náhradný obhajca.

Nový proces sa zaoberá doplnením dokazovania iba prezentáciou listinných dôkazov. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR, ktorý zrušil prvostupňový rozsudok nad zemplínskym veľkopodnikateľom. Pôvodne sa nový proces mal začať 2. decembra minulého roku. Podnikateľa však pre náhle zdravotné problémy museli hospitalizovať v trenčianskej Nemocnici pre obvinených a odsúdených. Podľa dostupných informácií mu diagnostikovali cukrovku. Sudca prerušuje pojednávanie, aby si obžalovaný mohol aplikovať inzulín. Ďalšie informácie o zdravotnom stave údajne Mikuláš Vareha zakázal zverejňovať. Súd stanovil termín pojednávania do 24. januára. Zdravotný stav Mikuláša Varehu zatiaľ neumožňuje pojednávať v priestoroch banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Známeho pána Zemplína banskobystrický senát ŠTS v apríli minulého roku uznal za vinného zo spáchania pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného v súbehu s trestným činom neodvedenia dane z pridanej hodnoty vo veľkom rozsahu za fiktívne obchody s euroočkami a lykožrútmi. Odsúdil ho na 11 rokov odňatia slobody nepodmienečne a peňažný trest stotisíc eur.

Mikuláš Vareha sa voči verdiktu odvolal a Najvyšší súd SR rozsudok prvostupňového súdu zrušil. V odôvodnení odvolací senát okrem iného uviedol, že záver o vine obžalovaného nižší súd vraj „oprel o dôkazy, ktoré neboli vykonané v súlade so zákonom“. Podľa najvyššieho súdu nepostupoval špecializovaný súd v súlade so zákonom ani vtedy, keď nútil advokátov Mikuláša Varehu, aby boli prítomní na hlavnom pojednávaní pri vynesení rozsudku, hoci obžalovaný im zrušil plné moci na obhajobu pár dní predtým. Mikulášovi Varehovi sa 1. marca 2014 končí zákonná lehota väzby. Ak dovtedy súdy právoplatne neuzavrú jeho prípad, zemplínsky veľkopodnikateľ sa dostane na slobodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies