Nový prístav bude aj bránou do Viedne, tvrdí Ftáčnik

NETKY.SK • 11 Január 2014, 13:13 • 2 min
Nový prístav bude aj bránou do Viedne, tvrdí Ftáčnik

BRATISLAVA - Spoločnosť Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava chce vynoviť osobný prístav v Bratislave za päť miliónov eur, s rekonštrukciou chcú začať na jeseň.

slovakia

left justify in out

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik víta plánovanú rekonštrukciu osobného prístavu v hlavnom meste. "Tento priestor si vyžaduje novú kvalitu. Okrem toho tu pribudne i veľmi dôležitý aspekt vo vzťahu Bratislavy a Viedne. Vznikne brána smerom do Viedne, rovnako ako vo Viedni nájdete bránu do Bratislavy na ramene Dunaja. Mať dostatočné zázemie pre turistov, ktorí sem prídu je pre hlavné mesto veľmi dôležité,“ uviedol Ftáčnik. Ako informoval riaditeľ spoločnosti Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava Marek Považan, prístav chcú obnoviť za päť miliónov eur a okrem rekonštrukcie budovy prístavu plánujú obnoviť aj existujúcu promenádu, zabezpečiť lepšiu organizáciu parkoviska a vytvoriť nový pavilón pre turistov na trase Viedeň - Bratislava. S rekonštrukciou prístavu chce spoločnosť začať na jeseň tohto roka, ukončenie rekonštrukcie budovy prístavu predpokladajú do konca roku 2015, promenádu plánujú dobudovať v priebehu roka 2016.

Ako uviedla hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad, pri posudzovaní projektu mali dve základné podmienky. "Hala s hotelovou časťou, ktorou turisti vystúpia z lode a vstúpia do nášho mesta, by mala byť na pozemku mesta ako tá najverejnejšia časť stavby. Druhou podmienkou bolo, aby vstup do budovy prístavu nebol z bočnej strany ako v súčasnosti, ale aby ľudia vchádzali do haly priamo z promenády,“ objasňuje Konrad. 

Podľa Považana v zrekonštruovanej budove osobný prístav zostane, no cieľom je skvalitniť služby, zvýšiť komfort pre cestujúcich a zlepšiť technický stav budovy. "Pre spoločnosti predávajúce lístky sme vyčlenili vlastné priestory a novú čakaciu halu,“ opísal zámer projektu Martin Paško zo spoločnosti Adom. M Studio z architektonického domu Design Factory, ktorý víťazný projekt navrhol. Paško zároveň dodal, že dôležitým prvkom bude rozšírenie vonkajšej terasy, a návštevník tak bude môcť budovou a terasami voľne prechádzať. Osobný prístav chcú na prízemí doplniť prevádzkami kaviarne a reštaurácie, plánujú získať priestor pre širšiu promenádu, zároveň tu chcú ponechať detské ihrisko. Na prvom a druhom nadzemnom podlaží prístavu má vzniknúť hotel so 48 izbami. 

"Ako občan mesta, ale aj ako primátor som rád, že sa do tohto projektu púšťa jeho vlastník. Mesto bolo nápomocné pri posudzovaní projektu. Vzniknú nové možnosti nielen pre bežcov, ale aj pre chodcov, ktorí sa pôjdu prejsť na promenádu. V budúcnosti by sme chceli Dunaj využívať v omnoho väčšej miere ako sa to darilo doteraz. Práve atraktívny verejný prístav nás bude k tomu pozývať,“ uviedol primátor Bratislavy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies