Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal získal 50 630 hlasov

NETKY.SK • 16 November 2014, 14:20 • 2 min
Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal získal 50 630 hlasov

BRATISLAVA - Hlavné mesto Bratislava má nového primátora, v sobotných voľbách sa ním stal nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal.

slovakia

left justify in out

Vo voľbách získal 50 630 hlasov. Primátorské kreslo tak po jednom volebnom období opustí doterajší primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD), ktorý s počtom hlasov 40 481 skončil na druhom mieste. Nezávislý kandidát a herec Milan Kňažko, ktorý kandidoval s podporou KDH, NOVA, SIEŤ, SDKÚ-DS, Most-Híd a Strana zelených získal 35 562 hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad SR.

 

Ako vyplýva zo zápisnice o výsledku volieb, ktorú hlavné mesto zverejnilo na svojej internetovej stráne, najviac kresiel v 45-členom mestskom zastupiteľstve získala koalícia strán SIEŤ, SaS, MOST-HÍD, SDKÚ-DS. V sobotných voľbách získali 14 miest v mestskom parlamente. Za nimi skončili nezávislí kandidáti, ktorých bude v mestskom zastupiteľstve 12. Jedenásť miest získala koalícia strán KDH, OĽaNO, Zmena zdola-DÚ NOVA, OKS, KDS a SMK. Šiesti poslanci budú v mestskom parlamente zastupovať koalíciu Smer-SD, SNS, Strana zelených Slovenska a po jednom kresle získali Nezávislé fórum a Európska demokratická strana. 

 

Bratislavčania v sobotu volili aj starostov v 17-tich mestských častiach. Nového starostu má Staré Mesto, kde doterajšiu starostku Tatianu Rosovú (SDKÚ-DS, SIEŤ, OKS, SZ, Strana moderného Slovenska) vymení nezávislý Radoslav Števčík. Nové vedenie má aj bratislavská Karlova Ves, kde sa na čelo mestskej časti postaví nezávislá kandidátka Dana Čahojová. Nahradí doterajšiu starostku Ivetu Hanulíkovú (SMER-SD, SNS, Strana zelených Slovenska, Strana moderného Slovenska). V Dúbravke doterajšieho starostu Jána Sandtnera vystrieda Martin Zaťovič (SIEŤ, SDKÚ-DS, KDH, MOST - HÍD, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS). Nového starostu má aj mestská časť Vrakuňa, stal sa ním nezávislý kandidát Martin Kuruc. Nahradí doterajšiu starostku Ľudmilu Lackovú, ktorá sa o tento post už neuchádzala. Starostom bratislavskej Petržalky aj v ďalšom volebnom období ostáva Vladimír Bajan (nezávislý). Starostovský post obhájil v Ružinove Dušan Pekár (KDH,OĽaNO, NOVA, Zmena zdola,DÚ, SMK-MKP, OKS), v Novom Meste Rudolf Kusý (nezávislý), v Rači Peter Pilinský (SIEŤ, KDH, MOST - HÍD, NOVA, SZ). V Lamači ostáva starostom Peter Šramko (KDH, SaS, SDKÚ-DS, NOVA, OĽaNO, OKS, SIEŤ), vo Vajnoroch Ján Mrva (nezávislý), v Rusovciach Dušan Antoš (nezávislý), v Jarovciach Pavel Škodler (nezávislý) a v Devínskej Novej Vsi Milan Jambor (SIEŤ, SDKÚ-DS, SaS, MOST – HÍD). Starostovské posty obhájili aj Gabriela Ferenčáková (MOST - HÍD, SIEŤ, SDKÚ-DS, SZ, SaS, OKS, KDH) v Čunove, Ľubica Kolková (SIEŤ, MOST - HÍD, SDKÚ-DS, SaS, KDH) v Devíne či Alžbeta Ožvaldová (SIEŤ, SDKÚ-DS, SaS, MOST - HÍD, SMK-MKP, KDH, NOVA, SMER-SD) v Podunajských Biskupiciach. Starostom Záhorskej Bystrice ostáva aj naďalej Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, SIEŤ, NOVA, SaS, Most-Híd), ktorý bol v mestskej časti jediným kandidátom. 

 

V zostávajúcich troch okresných mestách Bratislavského kraja zvíťazili dvaja nezávislí kandidáti na primátora a jeden kandidát pravicovej koalície. V Malackách vyhral nezávislý kandidát Juraj Říha so ziskom 1 973 hlasov. V Senci primátorský post obhájil Karol Kvál (nezávislý) s počtom hlasov 3 848. V Pezinku zostáva primátorom Oliver Solga ( SDKÚ-DS, OKS, SaS, NOVA), ktorý získal 4 612 hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies