Nový prieskum prvýkrát predpovedá Macronovi víťazstvo v prvom kole

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 09:25 • 2 min
Nový prieskum prvýkrát predpovedá Macronovi víťazstvo v prvom kole

PARÍŽ - Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron by na základe najnovších prieskumov verejnej mienky vyhral prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 23. apríla.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu, ktorý robila spoločnosť Harris Interactive pre združenie France Télévisions, by Macrona v prvom kole volilo 26 percent voličov, kým kandidátku krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovú 25 percent opýtaných. Kandidát konzervatívcov Francois Fillon má podľa tohto prieskumu podporu 20 percent respondentov.

 

Z druhého kola volieb, ktoré sa uskutoční 7. mája, by ako víťaz so ziskom 65 percent hlasov vyšiel tiež Macron. Le Penovú by volilo 35 percent opýtaných. Ak by sa Macron v druhom kole volieb stretol s Fillonom, získal by 59 percent hlasov, zatiaľ čo jeho protikandidáta by podporilo 41 percent voličov.

 

Prieskum spoločnosti Harris Interactive sa uskutočnil od 6. do 8. marca a zúčastnilo sa na ňom 4530 respondentov. Ide o prvý prieskum odvtedy, ako sa objavila správa o spojenectve Macrona s predsedom Demokratického hnutia (MoDem) Francoisom Bayrouom.

 

Predvolebná kampaň vo Francúzsku má veľmi dramatický priebeh: Fillonovi hrozí obvinenie z korupcie, ak sa dokáže, že manželku a deti fiktívne zamestnával ako svojich asistentov, keď bol poslancom Národného zhromaždenia. Fillon tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že škandál nazvaný Penelopegate má za cieľ jeho politickú likvidáciu.

 

Le Penovú zasa polícia vyšetruje v súvislosti s kauzou z roku 2015, keď na svojom konte na sociálnej sieti Twitter zverejnila brutálne zábery o zverstvách Islamského štátu. V súvislosti s touto kauzou Európsky parlament zbavil Le Penovú poslaneckej imunity.

 

O Macrona sa zaujíma finančná inšpekcia, a to v súvislosti s jeho stretnutím so skupinou podnikateľov v Las Vegas.

Na štvrtom mieste v prieskume skončil kandidát vládnucich socialistov Benoit Hamon (13 percent). Nasledujú Jean-Luc Mélenchon (12 percent), Nicolas Dupont-Aignan (3 percentá), Nathalie Arthaudová (1 percento) a Philippe Poutou (0,5 percenta).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies