Nový prezident trvá na odchode USA zo základne Manas

NETKY.SK • 21 Február 2012, 07:48 • 2 min
Nový prezident trvá na odchode USA zo základne Manas

Nový prezident trvá na odchode USA zo základne Manas

slovakia

left justify in out

img

Nový kirgizský prezident Almazbek Atambajev dnes vyhlásil, že trvá na úplnom stiahnutí amerických vojakov z leteckej základne Manas v roku 2014. Podľa agentúry RIA Novosti to uviedol počas rokovania s delegáciou USA v kirgizskej metropole Biškek.
      "Po lete 2014 nesmie zostať na civilnom letisku v Manase ani jeden zahraničný vojenský kontingent," zdôraznil Atambajev, ktorý do úradu nastúpil vlani v decembri. 
      Jeho predchodkyňa Roza Otunbajevová nevylučovala, že by Spojené štáty mohli využívať Manas aj po vypršaní súčasnej nájomnej zmluvy v lete 2014 - v závislosti od situácie v Afganistane. 
      USA využívajú leteckú základňu Manas neďaleko Biškeku ako hlavné logistické centrum pre vojenské operácie v Afganistane od roku 2001.
      Atambajev dnes o budúcnosti Manasu rokoval s delegáciou, vedenou vysokou predstaviteľkou amerického rezortu diplomacie Susan Elliottovou. 
      Nový kirgizský líder už pred svojím zvolením avizoval, že nepredĺži súčasnú zmluvu o prenájme, lebo sa obáva možného ohrozenia Kirgizska prípadnými odvetnými útokmi za americké vojenské akcie v Afganistane.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies