Nový prezident Hasan Rúhání chce zmenu zahraničnej politiky

NETKY.SK • 17 August 2013, 14:57 • 2 min
Nový prezident Hasan Rúhání chce zmenu zahraničnej politiky

TEHERÁN - Iránska zahraničná politika musí byť podľa Rúháního racionálnejšia a bez konfrontačnej rétoriky

slovakia

left justify in out

Nový iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval v sobotu na zmenu zahraničnej politiky islamskej republiky, ktorá by mala byť menej konfrontačná. Iránska zahraničná politika by sa podľa neho mala zbaviť rétoriky, ktorá krajine škodí. Rúhání to povedal počas inaugurácie nového ministra zahraničia Mohammada Džaváda Zarífa. "Zahraničná politika sa nerobí opakovaním sloganov," vyhlásil v narážke na ostrú rétoriku svojho predchodcu Mahmúda Ahmadínedžáda, ktorá priviedla Irán do izolácie. Rúhání zdôraznil, že zahraničnú politiku treba využiť na získanie uznania, čo Irán v súčasnosti potrebuje. "Neznamená to, že sa vzdáme svojich princípov, len zmeníme metódu," zdôraznil s tým, že Irán bude naďalej obhajovať svoje záujmy, no "primerane a racionálne".

Najväčší spor islamskej republiky s medzinárodným spoločenstvom sa týka jej jadrového programu. Svet sa totiž obáva, že Irán vyvíja atómové zbrane. Už jedným z Rúháního hlavných predvolebných sľubov bolo dosiahnutie zmiernenia medzinárodných sankcií, ktoré na Teherán uvalili mocnosti práve pre jeho nukleárny program. Nedávno tiež vyhlásil, že Irán je pripravený na "seriózne" rokovania s medzinárodným spoločenstvom o kontroverznom programe. Zároveň však zopakoval, že iránsky nukleárny program má mierový charakter a islamská republika má naň právo. Teherán však bude podľa neho postupovať transparentnejšie, aby preukázal, že jeho aktivity spadajú do rámca medzinárodných pravidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona