Nový prezident Ghaní sľúbil, že vyvedie Afganistan z chudoby

NETKY.SK • 29 September 2014, 11:30 • 2 min
Nový prezident Ghaní sľúbil, že vyvedie Afganistan z chudoby

KÁBUL - Nový afganský prezident Ašraf Ghaní - bývalý predstaviteľ Svetovej banky a exminister financií - je zástancom rozhovorov s povstalcami radikálneho hnutia Taliban, aby aj oni pomohli obnoviť bezpečnosť v ťažko skúšanej krajine.

slovakia

left justify in out

Ghaního (65) oficiálne vyhlásili za víťaza sporného júnového druhého kola prezidentských volieb v Afganistane, hoci na tento výsledok sa čakalo niekoľko mesiacov. Rivali Ghaní a Abdulláh Abdulláh sa totiž navzájom obviňovali z volebných podvodov, a tak hlasy musela nakoniec znovu prepočítať Organizácia Spojených národov.
      

Obaja súperi Ghaní a Abdulláh sa neskôr dohodli na deľbe moci a vytvorení vlády národnej jednoty. Bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh prevezme novovytvorený úrad šéfa exekutívy. "Mier si žiada, aby sme spor vyriešili," uviedol Ghaní pre tlačovú agentúru DPA.
      

Ghaní postavil predvolebnú prezidentskú kampaň na sľube, že zlepší v Afganistane finančné systémy a zdravotnícke a vzdelávacie služby a že zbaví administratívu korupcie. Ghaní tiež vyhlásil, že čoskoro podpíše dlho očakávanú bezpečnostné dohodu s USA, ktorá umožní 10.000 americkým vojakom zostať v krajine aj po roku 2014, keď sa skončí medzinárodná bojová misia v Afganistane.
      

Ašraf Ghaní sa narodil v Kábule. Prvé roky strávil v provincii Lógar, juhovýchodne od hlavného mesta. Ako ekonóm a antropológ sa stal akademikom. Potom pracoval pre Svetovú banku a neskôr, v roku 2002, sa stal ministrom financií vo vláde prezidenta Hámida Karzaja. Jeho úlohou bolo zotaviť hospodárstvo krajiny po páde režimu fundamentalistického hnutia Taliban. Väčšina jeho politickej podpory je založená na jeho väzbách s kmeňmi. Je Paštúnom, teda príslušníkom - z jazykovej stránky -východoiránskeho národa, ktorý tvorí 42 percent obyvateľov Afganistanu a v minulosti priniesol väčšinu lídrov tejto krajiny.

      

Ghaní má oddaných priaznivcov medzi vzdelaným mestským obyvateľstvom a mládežou, ktorí ho vnímajú ako svetaznalého intelektuála: dúfajú, že má skúsenosti na to, aby vyviedol ich krajinu z chudoby.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies