Nový prezident Gambie zrušil štvordňový pracovný týždeň

NETKY.SK • 4 Február 2017, 11:07 • 2 min
Nový prezident Gambie zrušil štvordňový pracovný týždeň

BANJUL - Nový gambijský prezident Adama Barrow zrušil štvordňový pracovný týždeň, ktorý zaviedol jeho predchodca Yahya Jammeh. Barrow vo vyhlásení, z ktorého dnes citovala stanica BBC, spresnil, že zamestnanci verejného sektora budú odteraz musieť pracovať aj polovicu dňa v piatok.

slovakia

left justify in out

Podľa aktuálnych pravidiel je však pracovný týždeň v Gambii kratší o tri a pol hodiny. Oficiálna pracovná doba je totiž v pondelok až štvrtok od 08.00 do 16.00 h, zatiaľ čo v piatok od 08.00 do 12.30 h, čo činí celkovo 36,5 hodiny. Predtým sa pracovalo v pondelok až štvrtok od 08.00 do 18.00 h, teda 40 hodín týždenne.

 

Jammeh pred niekoľkými rokmi vyhlásil, že prevažne moslimské obyvateľstvo Gambie by malo využívať piatky na modlitby, spoločenský život a ošetrovanie rastlín. Štvordňový týždeň sa stretával s kritikou, avšak za vlády Jammeha viedlo verejné vyjadrovanie nesúhlasu s oficiálnou politikou k prísnym trestom.

 

Nové nariadenie prišlo menej než dva týždne po tom, ako Jammeh utiekol po prehraných voľbách do exilu v Rovníkovej Guinei, a týždeň po tom, ako sa Barrow vrátil zo Senegalu a ujal sa moci.

 

Barrow tiež prisľúbil, že z oficiálneho názvu Gambie odstráni slovo "islamský". Tvrdí totiž, že západoafrická Gambia, ktorej obyvateľstvo tvorí z 90 percent moslimské obyvateľstvo a zvyšok kresťania a vyznávači animizmu, je republikou, a nie "islamskou republikou", ako to zaviedol Jammeh.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona