Nový prezident Afganistanu viac nechce používať kmeňové meno

NETKY.SK • 3 November 2014, 10:13 • 2 min
Nový prezident Afganistanu viac nechce používať kmeňové meno

KÁBUL - Nový afganský prezident Ašraf Ghaní sa rozhodol nepoužívať svoje kmeňové meno Ahmadzaj a požaduje od úradov a médií, aby mu ho viac neuvádzali za priezviskom.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu prezidentského paláca Fáika Váhidího hlava štátu ešte minulý týždeň oslovila prostredníctvom listu všetky vládne úrady s požiadavkou, aby sa v oficiálnych písomnostiach vyskytovalo jeho meno v základnej podobe, akú má uvedenú v občianskom preukaze.

 

Ghaní je paštúnskej národnosti a meno Ahmadzaj používa jeden z najväčších paštúnskych kmeňov Afganistanu, ktorého príslušníci žijú predovšetkým na juhu a juhovýchode krajiny. Bývalý minister financií, ktorý sa ujal prezidentskej funkcie koncom septembra, pochádza z provincie Lógar južne od Kábulu.

 

Hlavným protikandidátom v prezidentských voľbách bol Abdulláh Abdulláh pochádzajúci z prevažne tadžickej rodiny a niekoľko mesiacov trvajúce spory okolo výsledkov tak vyvolávali obavy z národnostne motivovaných nepokojov. V súlade s prísľubom zdieľania moci Ghaní bezprostredne po zložení prísahy uviedol Abdulláha do novovytvorenej funkcie predsedu vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies