Nový premiér Renzi: Prestaňme z problémov Talianska obviňovať EÚ

NETKY.SK • 24 Február 2014, 16:11 • 2 min
Nový premiér Renzi: Prestaňme z problémov Talianska obviňovať EÚ

RÍM - Taliani by si mali vyhrnúť rukávy a prestať z ekonomických problémov svojej krajiny obviňovať Európsku úniu, povedal dnes parlamentu nový taliansky premiér.

slovakia

left justify in out

Matteo Renzi odsúdil "jednoduchú tendenciu... považovať Európu za príčinu našich problémov", citovala ho agentúra DPA. Povedal, že Taliansko by sa malo popasovať so svojou zadlženosťou v záujme budúcich generácií, nie pretože to vyžaduje Nemecko alebo Európska centrálna banka.
     

"Nemôžeme si predstavovať, že naše problémy môže vyriešiť niekto iný," vyhlásil v Senáte vo svojom inauguračnom prejave pred hlasovaním o vyjadrení dôvery jeho novej vlády.
     

Taliansko je podľa jeho vyjadrenia "zhrdzavené a paralyzované dusiacou byrokraciou". 
      

Tridsaťdeväťročný doterajší starosta Florencie sa stal najmladším premiérom Talianska po tom, ako minulý týždeň prinútil premiéra Enrica Lettu odstúpiť po vnútrostraníckom mocenskom boji. Renzi po decembrovom zvolení za predsedu PD kritizoval činnosť vlády Lettu, ktorá podľa neho nepostupovala dostatočne razantne pri presadzovaní hospodárskych reforiem. Nezamestnanosť medzi mladými Talianmi sa pohybuje okolo 40 percent.
      

Renzi je najmladším premiérom v dejinách Talianska ako republiky i v Európskej únii. Priemerný vek členov jeho kabinetu je 46 rokov.
      

Hlasovanie sa očakáva v neskorých večerných hodinách. Renziho vláda by podľa agentúry Associated Press mala získať dôveru Senátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies