Nový premiér Nového Zélandu Bill English zverejnil zloženie svojej vlády

NETKY.SK • 18 December 2016, 10:24 • 2 min
Nový premiér Nového Zélandu Bill English zverejnil zloženie svojej vlády

WELLINGTON - Nový premiér Nového Zélandu Bill English zverejnil dnes zloženie svojej vlády, v ktorej sú štyri nové tváre. Po prekvapivej rezignácii obľúbeného premiéra Johna Keya dostala Národná strana šancu obmeniť svojich politikov v čase, keď sa vláda pripravuje zabojovať o štvrtý mandát. Voľby by mali byť v septembri 2017.

slovakia

left justify in out

Bývalý vicepremiér English bol potvrdený za premiéra 12. decembra, týždeň po tom, ako Key oznámil svoje odstúpenie po ôsmich rokoch vo funkcii.

 

Premiér povedal, že jeho obmenená vláda nadviaže na Keyove úspechy. Podľa jeho slov je nový kabinet "mixom nových ľudí a skúsených ministrov, ktorí buď pokračujú vo funkcii, alebo prijali nové výzvy".

 

Traja úradujúci ministri - Amy Adamsová, Simon Bridges a Jonathan Coleman - sa dostanú do užšieho kruhu blízkych spolupracovníkov premiéra.

 

Paula Bennettová bola už skôr vymenovaná za vicepremiérku. Na starosť dostala päť oblastí - záležitosti žien, cestovný ruch, políciu, klimatické zmeny a štátne služby.

 

Steven Joyce, ktorý bol kabinetným ministrom za Keya, prevezme rezorty financií a infraštruktúry.

Minister dopravy Simon Bridges si ponechá tento rezort a bude aj ministrom pre hospodársky rozvoj a námestníkom ministra financií.

 

Murray McCully, ktorý je už osem rokov ministrom zahraničných vecí, ním zostane až do svojho odchodu do dôchodku 1. mája.

 

English, ktorý pred 13 rokmi sledoval volebnú porážku Národnej strany centristickou Novozélandskou stranou práce, preberá vedenie krajiny v dobrom ekonomickom stave v porovnaní s väčšinou rozvinutého sveta.

 

Nový Zéland ohlásil ročný ekonomický rast pre apríl až jún vo výške 3,6 percenta v porovnaní s tromi percentami v predchádzajúcom štvrťroku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona