Nový postup PMÚ bude lepšie chrániť identitu oznamovateľa kartelu

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 14:56 • 2 min
Nový postup PMÚ bude lepšie chrániť identitu oznamovateľa kartelu

BRATISLAVA – Identita oznamovateľa dohody obmedzujúcej súťaž, takzvaného whistleblowera, bude viac chránená. Od 1. júna totiž začne platiť metodický pokyn Protimonopolného úradu (PMÚ) SR, ktorý upravuje postup komunikácie úradu s oznamovateľom. Úrad ho predstavil na dnešnom verejnom stretnutí so zástupcami mimovládnych organizácií v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Inštitút oznamovateľa sa do zákona o ochrane hospodárskej súťaže dostal prvýkrát v júli 2014. PMÚ ho chce na základe takmer trojročných skúseností posilniť a prijal procesné postupy, ktoré majú zabezpečiť účinnú ochranu identity oznamovateľov. Sľubuje si od toho nielen zvýšenie počtu podaní, ale najmä kvality informácií.

 

„Práve týmto inštitútom, vytvorením metodického pokynu k nemu chceme posilniť dôveru a ochotu jednotlivých potenciálnych oznamovateľov komunikovať s úradom, zdieľať s ním informácie a vytvoriť pre nás určitú bázu informácií, na základe ktorých môžeme do budúcna postaviť prípady,“ uviedol pre TASR podpredseda PMÚ Boris Gregor.

 

Anonymitu oznamovateľovi úrad garantuje tým, že bude oddeľovať jeho identitu od samotného podania. Identitu oznamovateľa bude na jeho žiadosť poznať iba špecializované pracovisko úradu, ktoré nie je organizačne začlenené medzi útvary oboznamujúce sa s obsahom podnetov. Jeho zamestnanec mu pridelí identifikačné číslo, pod ktorým bude ďalej komunikovať s úradom.

 

„Základ bude, aby sa jeho podnet nedal spojiť s jeho osobou. To je kľúčová otázka, lebo k tomu podnetu skôr či neskôr budú mať prístup aj podnikatelia, voči ktorým to oznámenie ide. Jednoducho, aby nebolo možné z podnetu vyčítať, kto ho vlastne predložil,“ vysvetlil riaditeľ odboru kartelov PMÚ Ján Šufliarsky.

 

Oznamovateľom môže byť len fyzická osoba, ktorá informácie o dohode obmedzujúcej súťaž doručila úradu ako prvá. Zároveň nemôže byť zamestnancom podnikateľa, ktorý je žiadateľom o neuloženie alebo zníženie pokuty.

 

„Väčšinou sú to bývalí zamestnanci firiem, ktoré sa podieľali na kartelových dohodách, ale môžu to byť aj zamestnanci štátnej správy alebo iné osoby, ktoré s tým prišli do kontaktu v rámci kartelovej dohody, napríklad klient podnikateľa,“ priblížila Lucia Kasenčáková z odboru kartelov. Ich presný počet však úrad odmietol prezradiť.

 

Motiváciou oznamovateľov môže byť podľa PMÚ osobná frustrácia či pomsta, ale pre niektorých to môže byť aj odmena. Tá predstavuje 1 % zo súčtu pokút uložených všetkým účastníkom dohody obmedzujúcej súťaž, najviac však 100.000 eur. Ak pokuta nie je zaplatená, oznamovateľovi patrí 50 % pôvodne nárokovateľnej odmeny, najviac 10.000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona