Nový počet mýtnych úsekov rezort dopravy ešte nepozná

NETKY.SK • 4 Máj 2011, 12:18 • 2 min
Nový počet mýtnych úsekov rezort dopravy ešte nepozná

Nový počet mýtnych úsekov rezort dopravy ešte nepozná

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR plánuje zmeniť sadzby mýtneho a rozsah platenej siete, znížiť počet úsekov a spoplatniť viac ciest I. triedy. Tieto zmeny chce pripraviť do konca júna tohto roka. Plán rezortu však dnes vláda SR vypustila z rokovania.
      Dôležitým zámerom je okresať počet spoplatnených úsekov ciest od začiatku júla tohto roka. Ako uvádza ministerstvo, dôvodom je znížiť náklady na systém, ktoré sa v roku 2010 zvýšili takmer o 2 milióny eur pre rozdelenie siete z 1000 na viac ako 1600 úsekov. "Pripravujeme kompletný návrh, chceme sceliť úseky, aby sa náklady na mýto zredukovali," uviedol dnes pre médiá šéf rezortu Ján Figeľ (KDH). Aký bude ich výsledný počet, ešte povedať nevedel.
      Ďalšou z iniciatívnych úloh ministerstva je zavedenie nových mýtnych sadzieb od januára 2012, avšak v materiáli sa neuvádza, akým spôsobom. "Sadzby mýta vychádzajú z jednotkových nákladov na infraštruktúru v členení na investičné náklady, náklady na údržbu, stavebné opravy a náklady na vybudovanie, prevádzku, riadenie a výber mýta. V záujme ekonomickej únosnosti mýta pre dopravcov sú však sadzby nastavené tak, že výnosy z mýta kryjú len pomerne malú časť nákladov na údržbu, opravy a výstavbu spoplatnených ciest," upozorňuje.
      Ministerstvo zároveň plánuje natrvalo ponechať ticketing. Ten funguje na princípe vydania časovo obmedzeného ticketu na tranzitnom hraničnom priechode. Túto formu platby možno využiť pri prejazde 12 vymedzených tranzitných úsekov. Mýto sa v takýchto prípadoch vyberá vopred a možno ho uhradiť v hotovosti alebo platobnou kartou.
      Elektronický systém výberu mýta funguje na Slovensku od januára 2010 pre vozidlá nad 3,5 tony a jeho prevádzkovateľom je spoločnosť SkyToll. Spoplatnených je v súčasnosti 391 km diaľnic, 181 km rýchlostných ciest a 1385 km ciest I. triedy, čo spolu tvorí 1957 km. Celkovo je stanovených 1631 vymedzených úsekov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona