Nový plán pre Grécko čaká hlasovanie v nemeckom parlamente

NETKY.SK • 18 August 2015, 15:15 • 2 min
Nový plán pre Grécko čaká hlasovanie v nemeckom parlamente

BERLÍN - Nemecký parlament začína v utorok rozpravu o treťom záchrannom programe pre Grécko. Kancelárka Angela Merkelová pred hlasovaním čelí silnej vnútrostraníckej opozícii.

slovakia

left justify in out

Proti ďalšej finančnej pomoci sa podľa agentúry Reuters môže vysloviť až štvrtina jej konzervatívneho bloku CDU-CSU. Sociálni demokrati, ktorí sú menším partnerom v Merkelovej koalícii, ako aj opoziční Zelení, dohodu podporujú a jej schválenie sa preto považuje za takmer isté.


Minulý mesiac o ďalšej pomoci Grécku odmietlo rokovať rekordných 65 poslancov konzervatívneho tábora. Nový program v súčasnosti podporuje aj minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý ešte minulý mesiac odporúčal Aténam dočasný odchod z eurozóny. Teraz tvrdí, že postoj gréckej vlády sa dramaticky zmenil a je odhodlaná zaviesť potrebné reformy.


O úverovej dohode v celkovom objeme 86 mld. eur bude dolná komora nemeckého parlamentu hlasovať v stredu. Pre Berlín je kľúčové, aby sa do ďalšej pomoci Grécku zapojil aj Medzinárodný menový fond. Ten svoju účasť podmieňuje dohodou, ktorá Aténam uľahčí splácanie dlhov. Priame odpisy dlhu nemecká vládna odmieta, je však ochotná rokovať o možnostiach, akými sú predĺženie jeho splatnosti alebo odklad úrokových splátok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona