Nový parlament v Írsku odmietol súčasného premiéra aj jeho rivala

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 07:34 • 2 min
Nový parlament v Írsku odmietol súčasného premiéra aj jeho rivala

DUBLIN - Nový írsky parlament mal dnes úvodné zasadnutie, avšak bez vyhliadky na rýchle vytvorenie vlády po minulomesačných parlamentných voľbách, ktoré nepriniesli jasný výsledok. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Odchádzajúci írsky premiér Enda Kenny ani jeho najväčší rival Michael Martin, líder hlavnej opozičnej strany Fianna Fáil, nezískali dnes v parlamente dostatočnú podporu na to, aby sa niektorý z nich stal novým premiérom. Poslanci totiž hlasovali podľa straníckej príslušnosti.

 

Kenny, vodca liberálno-konzervatívnej strany Fine Gael, získal v 158-člennom parlamente 57 hlasov; 43 zákonodarcov hlasovalo za Martina a 24 za vodcu nacionalistickej strany Sinn Féin Gerryho Adamsa.

 

Kennyho strana Fine Gael zostáva s 50 kreslami najväčšou stranou v dolnej komore írskeho parlamentu (Dáil), a to aj napriek tomu, že vo voľbách 26. februára stratila 24 kresiel. Stredopravá strana Fianna Fáil si vo voľbách zabezpečila 44 kresiel.

 

Médiá naznačili, že budúca vláda by mohla vzniknúť spojením týchto dvoch strán, ktoré sú historicky zarytými protivníkmi.

 

Tretia najväčšia strana v parlamente Sinn Féin trvá na tom, že nevstúpi do koaličnej vlády ani s jednou z dvoch stredopravých strán.

 

Kenny sa snažil posilniť svoju podporu vo vlastnej strane Fine Gael, pretože sa šíria špekulácie, že Fianna Fáil by mohla "žiadať jeho hlavu ako cenu za 'veľkú koalíciu'", napísal denník Irish Independent.

 

Vo vnútri Fianna Fáil zároveň "silnie názor", že najlepšou možnosťou strany je podporiť menšinovú vládu strany Fine Gael. To by totiž opozičnej Fianna Fáil dalo moc určiť si načasovanie ďalších parlamentných volieb, uviedol ešte denník.

 

V Írsku teda vzniká politické vákuum, ktoré môžu zaplniť niekoľko týždňov trvajúce náročné koaličné rokovania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies