Nový obrazový snímač vás rozpozná od psa a spozná, že nemáte rúško

NETKY.SK • 20 Máj 2020, 17:39 • 2 min
Nový obrazový snímač vás rozpozná od psa a spozná, že nemáte rúško

Nový čip IMX500 je prvý, ktorý kombinuje obrazový snímač so signálovým procesorom, obrazovým procesorom a rýchlou pamäťou.

slovakia

left justify in out

Priamo v ňom tak môže bežať spracovanie snímaného obrazu pomocou modelov umelej inteligencie, a to nevídanou rýchlosťou - vyhodnotiť dokáže 30 snímok za sekundu a vďaka tomu spozná, čo práve vidia.

 

Analýza obrazu prebieha veľmi rýchlo

Spoločnosť Sony dnes predstavuje prvý čip, ktorý do obrazového snímača integruje procesory pre spracovanie obrazu pomocou umelej inteligencie. 

 

Na jeho výstupe tak nie je len obrazový signál, ale aj metadáta zodpovedajúce použitému modelu - napríklad informácia, že v zábere je pes na lúke, snímaný človek je mladá žena, ľudia v zábere nemajú rúška a ochranné okuliare, že je v danom priestore prekročený maximálny počet návštevníkov, alebo že sa v továrni do vyhradeného koridoru dostala prekážka.

 

Takéto veci zatiaľ buď spracovávala ďalšia výkonná elektronika v zariadení, v ktorom bol obrazový snímač namontovaný, alebo cloudový systém, na ktorý boli dáta z kamery posielané.

 

Výhodou integrácie priamo v čipe je predovšetkým rýchlosť - vďaka spoločnej integrácii snímača, procesorov a pamäti prebieha analýza obrazu veľmi rýchlo. 

 

Podľa výrobcu zvládne systém vytvoriť inferencií pre 30 snímok za sekundu a v MobileNet V1 dosiahol výsledok 3,1 ms. To všetko údajne s veľmi priaznivou spotrebou energie. 

 

 

Čoskoro v mobiloch?

Jej presnejšiu hodnotu, rovnako ako bližšie informácie o výkone procesorov zástupcovia firmy neprezradili. Vieme ale, že čip má rozlíšenie 12,3 Mpix, takže na výstupe ponúkne 4K obraz, pre AI zpracovní ide ale o nižšie, FullHD, rozlíšenie.

 

Mimo rekordnej rýchlosti spracovania môže byť táto integrácia aj dôležitým bezpečnostným prvkom. Systém môže byť totiž nastavený tak, že čip žiadne obrazové dáta von neposiela - iba metadátový výstup z AI modelu. 

 

K záberom a fotografiám by sa tak len ťažko mohla dostať neautorizovaná tretia strana, pretože tieto dáta vôbec neopustí čip a po spracovaní obrazovým procesorom sú z vnútornej pamäte zahodené.

 

Na otázku, či sa tieto čipy v dohľadnej dobe dostanú aj do spotrebnej elektroniky, nie je známe. V kamere pre PlayStation alebo napríklad v inteligentných telefónoch by mohli priniesť rad dnes len ťažko realizovateľných aplikácií.

 

 

Začiatok novej éry?

Sony je popredným výrobcom obrazových čipov, len na poli inteligentných telefónov má podľa dostupných údajov ľahko cez polovicu trhu. 

 

Podľa zástupcov spoločnosti teraz nastáva zlom, kedy obrazové snímače nebudú predovšetkým zdrojom obrazu pre jeho opätovné zhliadnutie, ale najmä zdrojom dát. 

 

Napríklad autonómne systémy a rôzne roboty tak budú môcť kombinovať ohromné ​​dátové zázemie cloudových "backend" s vizuálnymi dátami získanými v reálnom čase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona