Nový nemecký prezident vyzval Erdogana, aby rešpektoval princípy právneho štátu a slobodu médií

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 14:28 • 2 min
Nový nemecký prezident vyzval Erdogana, aby rešpektoval princípy právneho štátu a slobodu médií

BERLÍN - Frank-Walter Steinmeier vo svojom dnešnom inauguračnom prejave po zložení prezidentskej prísahy zdôraznil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan musí "rešpektovať princípy právneho štátu a slobodu médií a novinárov".

slovakia

left justify in out

Steinmeier tiež vyzval Erdogana, aby sa zasadil o prepustenie nemecko-tureckého novinára Deniza Yücela zadržiavaného v Turecku pre obvinenia z terorizmu.

Slávnostnú prísahu zložil Steinmeier na zasadnutí oboch komôr parlamentu, čím sa oficiálne stal 12. prezidentom povojnového Nemecka.

"Skončite s týmto hrozným porovnávaním s nacizmom," odkázal Erdoganovi Steinmeier. Reagoval tak na vyhlásenia tureckého prezidenta, ktorý nedávno nemeckú vládu prirovnal k nacistickému režimu. "Neodvracajte sa od tých, ktorí si želajú partnerstvo s Tureckom."

Nemecko a Turecko sa zaplietli do sporu v súvislosti s kampaňou pred aprílovým referendom v Turecku, ktorým sa má v tejto krajine zaviesť prezidentský systém. Tureckí politici sa totiž okrem iných štátov aj v Nemecku pokúšajú prehovárať tamojšiu tureckú menšinu, aby túto transformáciu podporila.

Steinmeiera (61) vo februári zvolilo Spolkové zhromaždenie, osobitný orgán zložený zo 630 poslancov dolnej komory parlamentu (Bundestag) a rovnakého počtu zástupcov 16 spolkových krajín.

Päťročné funkčné Joachima Gaucka (71) sa oficiálne skončilo už počas uplynulého víkendu. Tento bývalý evanjelický pastor sa rozhodol neuchádzať sa o ďalší mandát.

Na poste šéfa diplomacie Steinmeiera vystriedal vicekancelár Sigmar Gabriel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies