Nový nemecký prezident Christian Wulff rokoval s lídrami EÚ a NATO

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 07:17 • 2 min
Nový nemecký prezident Christian Wulff rokoval s lídrami EÚ a NATO

Nový nemecký prezident Christian Wulff rokoval s lídrami EÚ a NATO - Politika S najvyššími predstaviteľmi Európskej únie a Severoatlantickej aliancie rokoval dnes v Bruseli nový nemecký spolkový prezident Christian Wulff. Ako zdôraznil po schôdzke s preds

slovakia

left justify in out

img

S najvyššími predstaviteľmi Európskej únie a Severoatlantickej aliancie rokoval dnes v Bruseli nový nemecký spolkový prezident Christian Wulff.
      Ako zdôraznil po schôdzke s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom, Európa by o globálnych témach, akými sú napríklad ochrana ovzdušia alebo finančný systém, mala vystupovať jednotne a hovoriť jedným jazykom. Ak to dokáže, potom získa na váhe, dodal.
      Osobne sa Christian Wulff mieni zasadiť za výraznejšie uznanie práce Európskeho parlamentu a Európskej komisie, ako bolo tomu obvykle doteraz.
      Za návštevu inštitúcií EÚ, vrátane stredajšieho pobytu v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu, ktorá sa uskutočnila pod mottom Európa má pre Nemecko zásadný význam, sa dnes v Bruseli poďakoval novému nemeckému prezidentovi šéf EK, ktorý vyzdvihol, že je to signál naznačujúci európske záväzky novej hlavy spolkovej republiky.
      Obe strany využili stretnutie aj na výmenu názorov o finančných a ekonomických témach, ako aj o spolužití rozličných kultúr a náboženstiev.
      Za návštevu informačného charakteru označil nemecký prezident následnú návštevu v bruselskom sídle NATO, v ktorom bol jeho hostiteľom generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen.
      Zaujímal sa predovšetkým o situáciu v Afganistane, kde pôsobia pod velením NATO medzinárodné sily ISAF, vrátane príslušníkov nemeckého Bundeswehru, vrátane možných termínov posilnenia, redukcie alebo stiahnutia ozbrojených síl, a to všetko pri zohľadnení stabilizácie situácie v stredoázijskej republike.
      Christian Wulff pripomenul, že práve NATO a Organizácia Spojených národov majú rozhodujúci význam pre nasadenie nemeckých vojakov za hranicami krajiny a ubezpečil, že ústavnoprávny rámec týchto misií je garantovaný.
      Nemecký prezident reagoval v Bruseli aj na nepolitické otázky šarmantne a bez podráždenia. Napríklad priznal, že stredajšie večerné víťazstvo futbalistov Španielska nad jeho krajanmi bolo zaslúžené. Podobne zvládol aj situáciu, keď sa španielskej novinárke nedostávalo prekladu z nemeckého jazyka a tak jej Christian Wulff poskytol vlastný prístroj a slúchadlá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies