Nový názov Macedónska by sa mohol viazať na deň sv. Iľju

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 13:42 • 2 min
Nový názov Macedónska by sa mohol viazať na deň sv. Iľju

SKOPJE - Spomedzi viacerých zvažovaných možností riešenia grécko-macedónskeho sporu o názve Macedónska by jedna mohla byť jedna prijateľná pre obe strany.

slovakia

left justify in out

Povedal to macedónsky premiér Zoran Zaev po štvrtkovom stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom.

 

Zaev síce konkrétny návrh nespomenul, macedónske médiá s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje však v piatok uviedli, že novým návrhom zo strany Skopje by mal byť názov "Republika Makedonija Ilindenska". Viaže sa Ilinden, čo je deň svätého Iľju (Eliáša), ktorý sa podľa pravoslávneho kalendára pripomína 2. augusta.

 

Macedónci si v tento deň pripomínajú ľudové povstanie Macedónska a Trácka vo vtedajšej Osmanskej ríši z roku 1903. K tomuto dňu sa okrem toho viaže aj udalosť z roku 1944, keď boli v kláštore Prohor Pčinjski na území dnešného južného Srbska položené základy neskoršej juhoslovanskej republiky Macedónsko. Uskutočnilo sa tu vtedy prvé zasadnutie protifašistickej rady za oslobodenie Macedónska.

 

Bulharský vicepremiér Krasimir Karakačanov v piatok v Sofii uviedol, že Skopje a Atény sa už v otázke sporu okolo názvu Macedónska dohodli. "Náš západný sused sa pravdepodobne bude volať 'Ilindenské Macedónsko'", povedal Karakačanov v televíznom rozhovore.

 

Tsipras a Zaev sa stretli vo štvrtok v Sofii v rámci summitu EÚ a západného Balkánu. Schôdzke premiérov predchádzalo množstvo rokovaní šéfov diplomacií oboch krajín. Zaev a Tsipras po rokovaní uviedli, že spor o názov Macedónska sa môže "veľmi skoro vyriešiť". Každá zo strán však teraz musí prekonzultovať doma, či je táto možnosť realizovateľná v praxi.

 

Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrváva od rozpadu bývalej Juhoslávie. Grécko nesúhlasí s názvom Macedónsko (Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom severogréckeho regiónu (Makedoniá). Atény to dávajú do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje. Vyriešenie sporu je podmienkou prípadného vstupu Macedónska do Severoatlantickej aliancie či Európskej únie.

 

Macedónsko využíva dočasne - kým sa spor úplne nevyrieši - so súhlasom gréckej strany názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), pod ktorým túto krajinu v roku 1993 prijali aj do Organizácie Spojených národov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies