Nový návrh rozpočtu EÚ má byť známy do 1. decembra

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:27 • 2 min
Nový návrh rozpočtu EÚ má byť známy do 1. decembra

Nový návrh rozpočtu EÚ má byť známy do 1. decembra

slovakia

left justify in out

Európska únia ešte úplne nezložila zbrane v boji proti rozpočtovému provizóriu, ktoré nadobudlo podobu vážnej hrozby po tom, ako sa Rada Európskej únie a Európsky parlament nedokázali pred týždňom dohodnúť na koncepte hospodárenia pre rok 2011.
      Európska komisia podľa slov svojho predsedu Josého Manuela Barrosa pripraví nový návrh rozpočtu do 1. decembra, aby ešte teoreticky do konca roka mohla prebehnúť debata i prípadná dohoda na jeho znení medzi členskými štátmi a parlamentom. Za normálnych okolností trvá procedúra zhodnotenia návrhu národnými vládami aj niekoľko mesiacov, na druhej strane takýto stav s rozpočtovým patom tesne pred začiatkom roka ešte únia nezažila.
      Percentuálne navýšenie oproti prebiehajúcemu roku by malo zostať na už dohodnutej úrovni 2,91 % a komisia sľubuje kompromisné poňatie položky flexibilných zdrojov, ktorá počas uplynulého týždňa zahatala cestu k dohode.
      Barroso počas dnešného prejavu v Štrasburgu zdôraznil vyváženosť, ktorá má charakterizovať nasledujúci rozpočet a vyzval členské krajiny i EP, aby sa dohodli na vyriešení zložitej situácie za 14 dní. Debata o rozpočte je naplánovaná aj na decembrový summit EÚ.
      Scenár s rozpočtovým provizóriom EÚ nepozná. Kopírovanie rozpočtu by znamenalo napríklad aj to, že tvoriaca sa Európska služba pre zahraničnú činnosť nedostane počas prvých mesiacov z rozpočtu ani eurocent, rovnako ani vznikajúce inštitúcie regulácie finančného trhu, ktoré majú začať svoju činnosť od 1. januára budúceho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies