Nový most cez Dunaj sa začne stavať najskôr o tri roky

NETKY.SK • 11 Január 2012, 14:08 • 2 min
Nový most cez Dunaj sa začne stavať najskôr o tri roky

Nový most cez Dunaj sa začne stavať najskôr o tri roky

slovakia

left justify in out

img

Nový most cez Dunaj medzi mestami Komárno a Komárom sa začne stavať najskôr o tri roky. Podľa slov komárňanského primátora Antona Mareka sa momentálne prerába projektová dokumentácia. 
"Tie projekty už boli zastarané, takže tam bola snaha, aby sa to obnovilo. Mali sme už spoločné sedenia aj z maďarskej aj zo slovenskej strany, aj cez ministerstvo dopravy. Do prípravy projektu vstúpila maďarská i slovenská vláda. Dohodli sa tie technické veci, inak všetko ostatné je už pripravené," vyhlásil Marek. 
Pôvodná dokumentácia začala vznikať ešte v roku 2006. V rámci programu INTERREG IIIA sa Komárnu podarilo získať z eurofondov takmer 25 miliónov korún (829.847,97 eura) určených práve na prípravu projektov na vybudovanie mosta spolu s priľahlými cestami na oboch stranách Dunaja. Podobnú sumu získalo na tento účel aj maďarské mesto Komárom. V roku 2007 vydal stavebný úrad územné rozhodnutie, náklady na výstavbu mosta a nadväzných komunikácií sa v tom čase odhadovali na dve miliardy korún (66.387.837,74 eura). 
Podľa komárňanského primátora budú súčasné náklady zrejme vyššie, konkrétna suma však bude známa až po zmenách a aktualizácii projektov. Nový most má stáť v západnej časti Komárna. Po jeho dobudovaní sa odľahčí centrálna časť mesta a zároveň sa spolu s dobudovaním ďalších komunikácií spoja jestvujúce aj navrhované priemyselné zóny v Komárne. Dnes jediným cestným spojením medzi Slovenskom a Maďarskom v týchto miestach je viac ako 110-ročný Alžbetin most. Ten už svojimi parametrami ani zďaleka nevyhovuje stále sa zvyšujúcej intenzite dopravy na oboch brehoch Dunaja. "Myslím, že nový most je určite potrebný. Toto by malo byť, lebo ten jeden most na tejto trase je dnes už nedostatočný," dodal Marek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies