Nový monitorovací prístroj skráti čas pri operáciách chrbtice

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:22 • 2 min
Nový monitorovací prístroj skráti čas pri operáciách chrbtice

Nový monitorovací prístroj skráti čas pri operáciách chrbtice

slovakia

left justify in out

Unikátnu metódu takzvaného intraoperačného monitoringu dnes pri operácii skoliózy chrbtice vďaka novému prístroju prvýkrát použili na oddelení pediatrickej ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline.
Primár oddelenia pediatrickej ortopédie a zároveň zástupca riaditeľky FNsP v Žiline Juraj Popluhár pre TASR vysvetlil, že počas celej operácie 16-ročného dievčaťa boli monitorované funkcie miechy a nervových koreňov. „Aby sa hneď zistilo prípadné poškodenie alebo útlak. Tento monitorovací prístroj je na Slovensku jediný. Ovláda ho priamo operatér v sterilnom prostredí operačnej rany. Čiže, nie je potrebná iná osoba na operačnej sále. Samozrejme, na Slovensku sú na rôznych pracoviskách aj iné monitoringy, ale tie vyžadujú ešte ďalšiu osobu pri operácii,“ uviedol Popluhár.
Zdôraznil, že prístroj za približne 100.000 eur prispeje predovšetkým ku zvýšeniu bezpečnosti dieťaťa. „Mimo toho, že je to stopercentná identifikácia prípadných nervových porúch pri operácii, tak výrazne skráti čas operácie. A to nie je tiež jedno dieťaťu, keďže sú to mnohohodinové výkony. Ešte do pondelka sme po napravení chrbtice dieťa plytko zobudili a vyzvali ho, aby pohlo prstami na nohách. Tento prístroj nám priebežne celú operáciu signalizuje, či sa niečo deje. A tak odpadá budenie, skrátime čas operácie, dĺžku anestézie. Takže mimo tej bezpečnosti, čo je hlavný dôvod pri neurologických operáciách na chrbtici, je to aj skrátenie operačného času,“ uviedol Popluhár.
Operácia 16-ročnému dievčaťu podľa neho vykorigovala ťažké rotácie stavcov a zakrivenie hrudnej aj lumbálnej chrbtice. „Veľmi pekne sa to vykorigovalo. Tá chrbtica je prakticky rovná. A plus potešenie z toho, že pri ťažkej deformite nedošlo k žiadnemu nervovému postihnutiu,“ skonštatoval.
Okrem oddelenia pediatrickej ortopédie žilinskej FNsP bude podľa Popluhára využívať unikátny prístroj aj oddelenie neurochirurgie. „Vykonávajú zložité operácie, napríklad nádorov v oblasti miechy, kde je tento prístroj takisto veľmi potrebný. Na jeho obsluhu je zaškolených viac lekárov. Napodiv takto zložitý a kvalitný prístroj má veľmi jednoduchú obsluhu,“ dodal Popluhár.
Pripomenul, že oddelenie pediatrickej ortopédie FNsP v Žiline sa stalo spolu so štyrmi ďalšími oddeleniami nemocnice školiacou základňou Slovenskej zdravotníckej univerzity, pričom v týchto piatich oddeleniach prechádza proces transformácie na kliniky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies