Nový moldavský premiér vyzval na reštart vzťahov s Ruskom

NETKY.SK • 2 August 2015, 10:11 • 2 min
Nový moldavský premiér vyzval na reštart vzťahov s Ruskom

KIŠIŇOV - Nový moldavský premiér Valeriu Strelet vyzval v sobotu na reštart vzťahov s Ruskom, informovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Rusko je dôležitým partnerom pre našu krajinu, ale dnes nám chýba vzájomné porozumenie. Musíme preklenúť túto medzeru, sadnúť si za rokovací stôl a reštartovať naše vzťahy," vyhlásil prostredníctvom štátnej televízie Strelet z Liberálnodemokratickej strany (PLDM).

 

Strelet taktiež uviedol, že Moldavsko vníma zákaz dovozu určitého tovaru do Ruska ako "embargo".

Export moldavského tovaru do Ruska sa podľa TASS znížil v roku 2014, keď Moldavsko uzavrelo asociačnú dohodu s Európskou úniou. Rusko, obávajúc sa reexportu tovaru z EÚ cez Moldavsko, zrušilo nulovú colnú sadzbu na určité produkty, napríklad na víno, mäso, zeleninu, ovocie a obilie. Okrem toho dodávky moldavského ovocia, ktoré nespĺňalo ruské požiadavky na kvalitu, boli dočasne zakázané.

 

Moldavský parlament vyslovil vo štvrtok dôveru novej vláde 45-ročného Streleta, ktorá sa okrem vzkriesenia vzťahov s Ruskom bude snažiť aj o získanie štatútu kandidátskej krajiny EÚ a chce viesť strategický dialóg so Spojenými štátmi a Rumunskom, dodal TASS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies