Nový módny trend: Raw food

NETKY.SK • 24 August 2017, 11:54 • 2 min
Nový módny trend: Raw food

BRATISLAVA - Pojmy ako surová strava, živá strava, prirodzená strava, raw food, vegan raw food, raw foodism, vitariánstvo či rawtariánstvo znamenajú stravu či spôsob stravovania, kedy sa potraviny = jedlo i pitie (ovocie, zelenina, bylinky, jedlé huby, semienka, orechy, obilie...) konzumujú v čo najpôvodnejšej podobe.

slovakia

left justify in out

Vyznávači raw foodu vysvetľujú svoju záľubu jednoducho - jednoducho jedzte len také potraviny, ktoré neboli tepelne upravené pri teplote vyššej ako 42 stupňov Celzia (niektoré zdroje uvádzajú až 45 stupňov). Ide prevažne o vegetariánsku výživu. Základom myšlienky raw je presvedčenie, že všetko živé v potravinách je pri prílišnom zahriatí zničené. Tepelne upravovaná strava je tak doslova "mŕtva".

 

obrazok

 

Nevýhody raw food

Priaznivci vyzdvihujú najmä to, že ide o najkomplexnejší zdroj všetkých potrebných a nutrične významných látok v strave. Už ale nehovoria, že aj napriek tomu sa nejedná o plne vyrovnanú formu stravovania. 

Dôvodov je niekoľko:     

- Pri stopercentnom stravovaní len týmto spôsobom môže hroziť nedostatok vitamínu B12. Vitamín B12 je dôležitý najmä pre fungovanie nervového systému, ďalej potom upravuje krvotvorbu. Jeho hlavným zdrojom sú živočíšne produkty: mlieko, vajcia, syry, mäso a vnútornosti. 

- Hrozí tiež nedostatok bielkovín, ktoré sú obsiahnuté najmä v hovädzom mäse, mliečnych výrobkoch, strukovinách. Veľký podiel bielkovín obsahuje sója, ktorá je tak doslova spásou pre vegetariánov a vegánov.     

- Rovnako tak sa nedostáva telu dostatok vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí a zubov. S vápnikom úzko súvisí vitamín D, napomáhajúci ukladať vápnik do kostnej hmoty.     

- Vzhľadom k tomu, že sa všetky potraviny pri raw štýle konzumujú surové, hrozí telu problém so správnym vstrebávaním lykopénu a karotenoidu. Lykopén chráni naše telo tým, že znižuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení, podporuje náš imunitný systém a znižuje cholesterol v krvi. Karotenoidy majú významné antioxidačné účinky.     

- Ďalšou nevýhodou je absencia vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K) a omega 3 nenasýtených mastných kyselín, vyskytujúcich sa napr. v morských rybách.     

- Suroviny nie sú zadarmo a väčšinu z nich zakúpite v zdravej výžive. Priaznivci raw odporúčajú všetko užívať v biokvalite, aby bol dosiahnutý skutočne efektívny účinok. To ale prináša pomerne veľkú finančnú záťaž.

 

obrazok

 

Výhody raw food

- Pozitívum raw stravy je jej stráviteľnosť. Vďaka veľkému množstvu obsiahnutej vlákniny dochádza k odstraňovaniu odpadových látok z tráviaceho traktu. Zároveň je plná antioxidantov.

- Surové jedlo má nízky obsah tuku, cholesterolu a sodíka. Obsahuje tiež veľa vlákniny, draslíka, horčíka a kyseliny listovej. Vďaka nízkemu obsahu tukov by sa dalo povedať, že raw food je ideálny v prípade, že by ste chceli nejaké to kilo schudnúť. Ako už ale bolo povedané vyššie, nejde o úplne vyváženú stravu, takže v dlhšom časovom horizonte vám to možno prinesie viac škody ako úžitku.

- Pri varení sa ničí veľké množstvo živín a vitamínov, ako je napr. vitamín C. Výskumy ukazujú, že bežné varené jedlo obsahuje maximálne 70% živín, ktoré malo pred tepelnou úpravou.     

- Dôležitým aspektom je tiež to, že karcinogénne látky sa môžu vyvíjať pri zahrievaní tuku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona