Nový moderný študijný odbor ponúka príležitosti aj športovcom

NETKY.SK • 7 September 2015, 10:20 • 2 min
Nový moderný študijný odbor ponúka príležitosti aj športovcom

BARDEJOV - Hotelová akadémia Jána Andraščíka v Bardejove od roku 2012 ponúka mladým talentovaným športovcom možnosť získať také vzdelanie, ktoré by mohlo mať zásadný vplyv na zlepšenie ich výkonu a v neposlednom rade i na ich profesionálny rast. Tieto možnosti majú vďaka štvorročnému študijnému odboru výživa a šport.

slovakia

left justify in out

Tento odbor si vybrali predovšetkým futbalisti i futbalistky, ale nájdu sa tu aj zástupcovia iných športov. Škola sa rozhodla vytvoriť odbor hlavne preto, že mala dobré personálne zázemie, technické zabezpečenie čo sa týka športovísk a spolupracovala so športovými klubmi, ktoré pomáhajú s prípravou. Podľa slov riaditeľky školy Evy Čajkovej môžu žiaci rozvíjať svoju obľúbenú športovú činnosť smerom k svojej profesionálnej športovej kariére a zároveň sa vzdelávať v odbore zdravého životného štýlu, ktorý je významným faktorom kvalitnej športovej prípravy.

 

"Naši absolventi tak majú šancu uplatniť sa ako pracovníci športových zariadení, fitnescentier, ako športoví manažéri, prípadne ako tréneri. Okrem špecializovaných predmetov môžu u nás absolvovať kurz senzorického hodnotenia potravín alebo masérsky kurz," vysvetlila Čajková. V súvislosti s kvalitou vzdelávania a možnosťami športovej prípravy študentov vyzdvihla spoluprácu so športovými klubmi, najmä s futbalovým klubom Partizán Bardejov. "Sme hrdí na skutočnosť, že napriek mladému veku naše talentované žiačky už dnes patria medzi elitu slovenského ženského futbalu. V spomínanom odbore študuje deväť dievčat, ktoré sú členkami reprezentačných výberov Slovenska," hovorí riaditeľka.

 

Najpopulárnejšej hre na svete sa od mala venuje aj 15-ročný Dávid z Prešova. Keď sa spolu s rodičmi rozhodoval, kde bude pokračovať v stredoškolskom štúdiu, spomedzi viacerých škôl, ktoré ponúkali možnosť venovať sa v rámci vyučovania aj športovej príprave, si vybral bardejovskú hotelovú akadémiu s rozšíreným počtom hodín telesnej výchovy.

 

"Futbalu a športu by som sa chcel venovať aj po strednej škole. Ak sa mi podarí, budem študovať na vysokej škole, a potom by som chcel pracovať v oblasti športu. Zatiaľ neviem, čo sa mi bude viac páčiť, ale pri futbale chcem zostať," hovorí Dávid, ktorý v týchto dňoch nastúpil do prvého ročníka študijného odboru šport a výživa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona