Nový mníchovský primátor otvoril pivné slávnosti Oktoberfest

NETKY.SK • 20 September 2014, 14:15 • 2 min
Nový mníchovský primátor otvoril pivné slávnosti Oktoberfest

MNÍCHOV - Tradičné pivné slávnosti Oktoberfest sa dnes oficiálne začali v Mníchove. Ich 181. ročník otvoril na pravé poludnie nový starosta Mníchova Dieter Reiter, ktorý na narazenie prvého sudu piva potreboval dlhší čas ako jeho predchodca.

slovakia

left justify in out

"Mám ešte štyri roky na to, aby som to mohol trénovať," citovala ho agentúra DPA. Prvý litrový krígeľ piva, tzv. máz, patril tradične bavorskému krajinskému premiérovi Horstovi Seehoferovi.
     

Pred vstupom sa vytvárali dlhé rady a pivné stany sa zaplnili na maximum už hodinu pred narazením prvého sudu. Oktoberfest podľa odhadov organizátorov navštívi do 5. októbra šesť miliónov milovníkov piva. To je tento rok najdrahšie v histórii, prvýkrát za litrový krígeľ zaplatíte v priemere 10 eur.
   

Hoci v predchádzajúcich dňoch svietilo v Mníchove slnko, dnes tam pršalo. To však neodradilo návštevníkov, ktorí sa vyzbrojili dáždnikmi a pláštenkami. Tento rok sa čapuje v 14 veľkokapacitných a 21 menších stanoch a jeho cena sa pohybuje v rozmedzí 9,70 až 10,10 eura za krígeľ. Očakáva sa, že návštevníci Oktoberfestu vypijú asi sedem miliónov litrov piva.
     

Počiatky Oktoberfestu, ktorý je najväčšou akciou svojho druhu vo svete, siahajú do roku 1810, keď tu počas päťdňových osláv svadby korunného princa Ludwiga a princeznej Therese von Sachsen-Hildburghausen rozdávali pivo všetkým zdarma. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona