Nový minister Pavlis chce Rusov v Jaslovských Bohuniciach

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 09:56 • 2 min
Nový minister Pavlis chce Rusov v Jaslovských Bohuniciach

BRATISLAVA - Po príchode nového ministra hospodárstva sa mení postoj štátu k možným dotáciám pre prípadnú novú atómovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.

slovakia

left justify in out

Pavol Pavlis totiž na rozdiel od svojho predchodcu v ministerskom kresle neodmieta stanovenie pevnej výkupnej ceny elektriny z tejto atómky, čo je podmienkou na vstup ruského giganta Rosatom do projektu, uvádza denník Pravda. "Ak to bude v súlade s európskymi a slovenskými predpismi, nevidím problém v stanovení výkupných cien," vyhlásil Pavlis pre denník po stredajšom (9. júla) rokovaní vlády.

 

V súčasnosti už exminister Tomáš Malatinský pritom tejto možnosti naklonený nebol. "Je to obchodné riziko tej spoločnosti, ktorá si musí uvážiť, či preberie rovnakú pozíciu, ako má v súčasnosti ČEZ. Teda, že elektráreň postaví a môže na nej potom zarábať, prípadne prerábať," vyhlásil Malatinský a dodal, že prípadné povolenie dotácií by trhový mechanizmus energetiky v Európe zmenil "iba na ilúziu". Práve pre tento postoj rokovania medzi Slovenskom a ruským Rosatomom o vstupe do projektu zostali na mŕtvom bode.

 

Odpovede na viaceré úvahy by mohli dať už nasledujúce mesiace. Taliansky Enel totiž chce na zníženie svojho dlhu celkovo štyri miliardy už do konca tohto roku a zvažuje aj predaj podielu v Slovenských elektrárňach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies