Nový minister obrany USA uznal dôležitosť NATO, alianciu chce posilniť

NETKY.SK • 24 Január 2017, 11:15 • 2 min
Nový minister obrany USA uznal dôležitosť NATO, alianciu chce posilniť

BRUSEL – O výdavkoch na obranu a boji proti terorizmu telefonicky hovorili nový minister obrany USA James Mattis a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Alianciu obaja označili za dôležitú a zrelú na posilnenie.

slovakia

left justify in out

Nový americký prezident Donald Trump pred nástupom do úradu označil NATO za zastaranú organizáciu.

Stoltenbergova kancelária dnes uviedla, že obaja politici spolu telefonicky hovorili a zhodli sa na "kľúčovom a pretrvávajúcom význame organizácie NATO pre bezpečnosť Európy i Severnej Ameriky."

 

V telefonáte vyjadrili odhodlanie pracovať spoločne na posilňovaní NATO vrátane boja proti terorizmu a intenzívnejšieho boja proti terorizmu. Nový šéf Bieleho domu volil pri komentovaní Severoatlantickej aliancie iný slovník.

 

Pred nástupom do úradu Trump označil NATO za zastaranú organizáciu, čo rozrušilo viacero európskych štátnikov. Väčšine členov NATO Trump vyčíta, že si neplnia záväzok plynúci z členstva - vynakladať na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu.

 

Nový minister obrany USA John Mattis sa prvýkrát stretne so svojimi rezortnými kolegami z členských štátov NATO 15.-16. februára v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona