Nový merací systém má v žiakoch podnietiť záujem o predmet chémie

NETKY.SK • 26 September 2018, 17:14 • 2 min
Nový merací systém má v žiakoch podnietiť záujem o predmet chémie

HUMENNÉ – Nový merací systém, ktorý pribudol na Základnej škole Hrnčiarska v Humennom, budú žiaci využívať na počítačom podporované experimenty v chémii. Aj takýmto spôsobom chcú v nich podnietiť záujem o tento predmet.

slovakia

left justify in out

"Obsahuje určité senzory, ktorými dokážeme merať rôzne fyzikálne veličiny," priblížila učiteľka chémie a biológie Lenka Jeňová s tým, že ich dokážu využiť hlavne na pre nich známe bádateľské aktivity. Súčasťou systému je aj prevodník, ktorý spája senzor a počítač, aby sa doň mohli prenášať dáta. Poslednou súčasťou meracieho systému je softvér nainštalovaný v počítači, ktorý bude dáta vyhodnocovať. Zároveň bude vykresľovať grafy, s čítaním ktorých majú deti podľa Jeňovej problém.

 

Aj takýmito aktivitami chcú u detí, ako ďalej uviedla, podporiť aj rozvoj prírodovednej gramotnosti. "Hlavne pri tých bádateľských aktivitách sa deti naučia navrhnúť riešenie daného problému, ktorý budú mať nastavený," spomenula s tým, že okrem iného budú musieť vedieť predpokladať, čo danou chemickou reakciou vznikne. "Pre nich je to aj tým, že sa pracuje s technikou, lákadlo," doplnila.

 

Spomenula napríklad jednoduchú reakciu octu a sódy bikarbóny, pri ktorej vzniká oxid uhličitý. "Máme senzor, ktorý bude zachytávať jeho koncentráciu vo vzduchu," vysvetlila Jeňová s tým, že žiaci tak budú môcť na grafe v priebehu chemickej reakcie vidieť, ako stúpa. "Dokonca vieme zistiť, za aký čas a aké množstvo oxidu uhličitého sa vytvorilo," poznamenala.

 

Senzorov majú k dispozícii viac, napríklad tiež na meranie teploty. Týmto aktivitám sa bude venovať približne 20 žiakov z nadaných tried ôsmeho a deviateho ročníka počas jednej hodiny, ktorú majú v týždni v rámci vyučovania navyše. Využívať ho budú aj v rámci chemického krúžku.

 

Spoločnosť Bukóza Holding, a. s., ktorá na tomto projekte participuje, podporuje chemické krúžky na 19 základných školách v regióne. "Na základnej škole Hrnčiarska sme išli ďalej," uviedla špecialistka personalistiky tejto spoločnosti Ľubica Nováková s tým, že v tomto prípade sa rozhodli pomôcť myšlienke rozšírenia vyučovania chémie o bádateľské aktivity v snahe podporiť prírodovedné a technické vzdelávanie mladých ľudí.

 

"Uvedomujeme si, že ak žiakov v útlom veku nezaujmeme chémiou, technikou, vo vyššom veku to už bude ťažké," zdôvodnila začiatok spolupráce v tejto oblasti aj so základnými školami. "Podobne ako všetci zamestnávatelia na Slovensku aj my cítime nedostatok odborníkov technického vzdelania, a to je jedna z ciest, ako ich možno nájsť alebo hľadať v budúcnosti," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies