Nový majiteľ našiel v rodinnom dome 14 týraných psov

NETKY.SK • 29 Január 2014, 13:04 • 2 min
Nový majiteľ našiel v rodinnom dome 14 týraných psov

HURBANOVO – Nový majiteľ rodinného domu v Hurbanove našiel pri obhliadke domu kúpeného v dražbe 14 psov žijúcich v otrasných podmienkach v priestoroch domu. Na miesto privolal Slobodu zvierat i políciu, ktorá pomohla s odchytom zvierat. Všetky nájdené psy rôznych plemien boli prevezené do útulku Slobody zvierat a podrobené veterinárnemu vyšetreniu.

slovakia

left justify in out

"U všetkých zvierat bola zistená výrazná kachexia, rôzny stupeň dehydratácie, u väčšiny jedincov obojstranná otitída, extrémne zablšenie, zanedbaná srsť, u väčšiny katarálna konjuktivitída z nevhodného prostredi a u niektorých dlhodobo neliečená purulentná konjuktivitída v spojení s rohovkovým vredom. Biochemické vyšetrenia krvi ukázali silné vnútorné zápaly organizmu," potvrdila veterinárka vo svojej správe. Sloboda zvierat podáva na majiteľa psov trestné oznámenie. 

Nového majiteľa domu upozornil na psy zápach hneď pri vstupe do domu. V priestoroch plných psích výkalov postupne objavil psy rôznych plemien, boli medzi nimi naháč, boxer, čivava, yorkshire.  Psy boli vo veľmi zlom stave, ktorý poukazoval na dlhodobé a vážne zanedbanie starostlivosti a podvýživu. "V dome bol veľký zápach. Celý vnútorný priestor bol upravený na chov psov, miestnosti boli skoro nezariadené, jednotlivé priechody medzi miestnosťami boli oddelené mrežami. Psy sa pohybovali po sporom nábytku a žrali už len vlastné výkaly, ktorých bol plný dom. Plemená psov, väčšina bola v pároch, a upravené priestory domu ukazujú na to, že takmer isto šlo o množiteľa, ktorý zvieratá rozmnožoval za účelom predaja,“ opisuje situáciu inšpektorka Slobody zvierat Renáta Tornócziová. Legislatíva SR nijako neupravuje povinnosti chovateľov spoločenských zvierat za účelom ich rozmnožovania a predaja. Povinnosť registrácie majú len chovy čistokrvných plemien s preukazom pôvodu. 

Predsedníčka slobody zvierat Pavlína Dugovičová tvrdí, že útulky sú plné zvierat vyradených z chovných staníc. „Ide o zvieratá v dezolátnom stave, ktoré boli roky zneužívané za účelom zisku. Rodia šteňatá ako na páse a keď prestanú byť pre chovateľa rentabilné, končia vyhodené v lese, v lepšom prípade v útulku. Stáva sa, že množiteľ zruší chov a pred útulkom sa ocitne 40 psov v krabiciach vo veľmi zlom stave.“ Podľa jej slov sú psy z množiarní obrovská zaťaž pre útulky. „Táto situácia je dlhodobo neudržateľná a pomôcť môže iba systémové riešenie zo strany štátu: povinná registrácia všetkých chovov psov za účelom množenia – teda aj bez preukazu pôvodu a riadna evidencia psov, aby mohol byť dostopovateľný chov. To sa dá dosiahnuť iba povinným čipovaním zvierat. Inak chovy nebude možné kontrolovať a psy budú naďalej týrané.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona