Nový lotýšsky prezident Raimonds Véjonis zložil prísahu

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 11:29 • 2 min
Nový lotýšsky prezident Raimonds Véjonis zložil prísahu

RIGA - Päť týždňov po svojom zvolení zložil dnes nový lotyšský prezident Raimonds Véjonis prísahu. V nástupnom prejave v parlamente v Rige uviedol, že jeho hlavnou prioritou je posilnenie národnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA. Véjonis (49), vyštudovaný biológ, zastával dosiaľ funkciu ministra obrany. Poslanci parlamentu ho 3. júna zvolili za hlavu štátu na najbližšie štyri roky. Na tomto prevažne reprezentatívnom poste nahradí Andrisa Bérziňša (70), ktorý sa neuchádzal o ďalší mandát podľa vlastných slov z rodinných dôvodov.

 

Véjonis je považovaný za umiernene prozápadného politika; za prezidenta ho nominoval jeho koaličný Zväz zelených a roľníkov, píše agentúra APA. Véjonis je v poradí piatym prezidentom Lotyšska od vyhlásenia nezávislosti tejto pobaltskej krajiny od Sovietskeho zväzu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies