Nový líder Tusk prisľúbil nekompromisnosť, telefonoval s Obamom

NETKY.SK • 2 December 2014, 07:26 • 2 min
Nový líder Tusk prisľúbil nekompromisnosť, telefonoval s Obamom

BRUSEL - Poľský expremiér Donald Tusk, ktorý sa v pondelok stal novým stálym predsedom Európskej rady, krátko po prevzatí prestížnej funkcie prisľúbil "silné vedenie" v oblasti zahraničnej politiky a "nemilosrdné odhodlanie ukončiť európsku hospodársku krízu".

slovakia

left justify in out

Tusk počas slávnosti v Bruseli poukázal, že "máme aj nepriateľov, nielen skeptikov". Podľa jeho slov sa "história vrátila a Európa si potrebuje zabezpečiť svoje hranice a podporovať tých, ktorí v jej okolí zdieľajú rovnaké hodnoty". Smerom k USA zdôraznil, že najbližší rok bude rozhodujúci pre ďalší vývoj vzájomných vzťahov. V tejto súvislosti sa neskôr telefonicky spojil s americkým prezidentom Barackom Obamom. Hovoril s ním aj o pripravovanej dohode o voľnom obchode medzi EÚ a USA či o kríze na Ukrajine. Podľa jeho slov sa "zhodli na dôležitosti stiahnutia ruských síl" z východu Ukrajiny, zastavení materiálnej podpory" povstalcov a potrebe "umožniť efektívnu kontrolu hraníc".

 

Tuska do prestížnej funkcie europrezidenta zvolili lídri členských krajín na augustovom mimoriadnom summite a stal sa tak nástupcom belgického expremiéra Hermana Von Rompuya. Ten na poste končí po piatich rokoch. Tusk krátko po svojom zvolení prisľúbil zlepšenie svojej angličtiny, s ktorou má problémy. Tusk pôsobil na čele poľskej vlády sedem rokov. S jeho nomináciou na post stáleho predsedu, ktorý riadi summity EÚ, prišiel ako prvý britský premiér David Cameron. Poľského lídra sa nakoniec napriek počiatočnému odporu podarilo presvedčiť, aby prevzal štafetu po nevýraznom Rompuyovi a stal sa vôbec prvým človekom v čele únie z krajín niekdajšieho východného bloku. Vo vedení únie tak doplní novú šéfku diplomacie únie Federicu Mogheriniovú a nového predsedu EK Jeana-Clauda Junckera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona