Nový Južný Wales ako posledný štát Austrálie legalizoval interrupcie

NETKY.SK • 26 September 2019, 10:57 • 2 min
Nový Južný Wales ako posledný štát Austrálie legalizoval interrupcie

SYDNEY - Nový Južný Wales sa vo štvrtok stal posledným zväzovým štátom Austrálie, ktorý legalizoval interrupcie, píše agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Za zrušenie zákonov, pochádzajúcich ešte z prvého desaťročia 20. storočia, hlasovali v miestnom parlamente poslanci naprieč celým politickým spektrom.

 

Zmenu zákonov o interrupciách blokovala niekoľko mesiacov malá skupina konzervatívnych poslancov z vládnej Liberálnej strany, ktorá sa v tejto otázke postavila proti svojej straníckej líderke Gladys Berejiklianovej.

 

Alex Greenwich, nezávislý poslanec zo Sydney, ktorý návrh predložil, sa obyvateľom Nového Južného Walesu ospravedlnil, že schválenie danej legislatívy trvalo tak dlho.

 

 

"Som veľmi vďačný svojim kolegom z parlamentu, ako aj odhodlaným aktivistom za práva žien, ktorí za túto zmenu desaťročia bojovali," uviedol Greenwich.

 

Na základe novej legislatívy môžu byť umelé prerušenia tehotenstva uskutočňované lekárom na žiadosť ženy do 22. týždňa gravidity. Po tomto termíne bude nutný súhlas dvoch lekárov.

 

Podľa pôvodných zákonov hrozilo žene, ktorá podstúpila interrupciu, i lekárovi, ktorý takýto zákrok uskutočnil, až desať rokov väzenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies