Nový izraelský prezident Rivlin sa ujal funkcie

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 18:59 • 2 min
Nový izraelský prezident Rivlin sa ujal funkcie

JERUZALEM - Izraelský prezident Reuven Rivlin vo štvrtok na slávnostnej ceremónii v parlamente zložil sľub a stal sa novou hlavou krajiny.

slovakia

left justify in out

Deje sa tak v čase ostrého konfliktu medzi izraelskou armádou a militantným hnutím Hamás v Pásme Gazy. Boje si doteraz vyžiadali už životy takmer 800 ľudí, z nich drvivú väčšinu tvoria Palestínčania. Rivlin vo funkcii prezidenta nahradil laureáta Nobelovej ceny za mier Šimona Peresa.

 

Sedemdesiatštyriročný Rivlin vyzýva skôr na zjednotenie s Palestínčanmi, ako na vytvorenie palestínskeho štátu. S izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom má komplikovaný vzťah a predseda vlády sa preto obáva, že Rivlinovo víťazstvo by ho mohlo spraviť zraniteľnejším v budúcich parlamentných voľbách. Žiadna strana nikdy nevyhrala v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu, čo robí z prezidenta kľúčovú postavu pri formovaní koalícií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona