Nový izraelský premiér vyzval svetové mocnosti, aby s Iránom nevyjednávali o návrate k nukleárnej dohode

NETKY.SK • 20 Jún 2021, 16:34 • 2 min
Nový izraelský premiér vyzval svetové mocnosti, aby s Iránom nevyjednávali o návrate k nukleárnej dohode

Izraelský premiér Naftali Bennett dnes odsúdil voľbu Ebrahima Raisiho za iránskeho prezidenta a uviedol, že pôjde o "režim brutálnych obesencov", s ktorým by svetové mocnosti nemali vyjednávať o novej jadrovej dohode.

slovakia

left justify in out

Naftali Bennett  vyzval svetové mocnosti, aby s Teheránom nevyjednávali o návrate k nukleárnej dohode z roku 2015. Novým iránskym prezidentom sa stal konzervatívny kandidát Ebráhím Raísí.

 

img

 

Súvisiaci článok: Iránskym prezidentom sa stane ultrakonzervatívec Ebráhím Raísi

 

Podľa výsledkov zverejnených v sobotu ho podporilo 62 percent voličov, avšak pri rekordne slabej účasti. Raísí je považovaný za chránenca najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alího Chámeneího. Ešte pred nástupom do funkcie sa na neho vzťahovali americké sankcie pre jeho podiel na masových popravách politických väzňov v roku 1988 a tiež pôsobenie na čele medzinárodne kritizovanej iránskej justície.

 

Prečítajte si tiež: Svetové mocnosti chcú obnoviť rozhovory o iránskom jadrovom programe

Nový izraelský premiér na prvom zasadnutí svojho kabinetu označil Raísího za „kata z Teheránu“, ktorý je zodpovedný za smrť tisícov nevinných ľudí. Jeho zvolenie znamená pre svetové mocnosti „poslednú šancu“, aby sa prebudili a nevracali k dohode o jadrovom programe, zdôraznil Bennett.

Hlavný ruský vyjednávač v rokovaniach s Iránom Michail Uljanov v sobotu uviedol, že dohoda o reštarte dialógu je na dosah, hoci ešte nemá finálnu podobu. Spojené štáty americké, ktoré počas administratívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa odstúpili od jadrovej dohody, nie sú formálnym účastníkom viedenských rozhovorov. Súčasný prezident Joe Biden však naznačil ochotu vrátiť sa k dohode za podmienok, ktoré by znamenali zmiernenie sankcií zo strany USA a zároveň návrat Iránu k dodržiavaniu obmedzení v jadrovej oblasti z pôvodnej dohody z roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies