Nový IT systém mapuje chránené zvieratá a rastliny na Slovensku

NETKY.SK • 3 November 2016, 14:50 • 2 min
Nový IT systém mapuje chránené zvieratá a rastliny na Slovensku

BRATISLAVA – Mapovať chránené zvieratá, rastliny a biotopy na celom Slovensku bude nový komplexný informačný a monitorovací systém, ktorý spustila Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR).

slovakia

left justify in out

Portál www.biomonitoring.sk, ktorý je určený pre odbornú i laickú verejnosť, budovala IT spoločnosť Lomtec.com spoločne s ochranármi viac ako tri roky. Ako informovala Daša Matejčíková z mediálnej agentúry TIME.is Communication, stovky terénnych výskumníkov uskutočnili za tri roky 17 844 prieskumných návštev a zmapovali 11 663 lokalít na Slovensku. Zaznamenali pritom 66 biotopov a 156 chránených druhov fauny a flóry. Celkovo pozorovali 19 613 druhov, pričom momentálne najzapisovanejším je medveď hnedý.


Informačný a monitorovací systém je aktualizovaný denne. Výsledky sú zhrnuté dvojjazyčne aj v printových publikáciách, ktoré sa dajú stiahnuť v elektronickej verzii z portálu. „V systéme sú uložené presné dáta z cielených teritoriálnych výskumov mapujúce predovšetkým biotopy, rastliny a živočíchy európskeho významu, ale aj ich prírastky a migráciu,“ vysvetľuje Miroslav Sedlák, obchodný riaditeľ spoločnosti Lomtec.com . Informácie môžu do systému vkladať aj občania či aktivisti.

 

Verejnosti podľa Sedláka poskytuje portál informácie o zaujímavostiach v navštevovanej destinácii, no môže slúžiť obciam a mestám pri prezentácii flóry a fauny či úradom a stavebníkom pri hľadaní informácií o výskyte chránených rastlín a živočíchov na konkrétnych územiach. „Detailný popis chránených rastlín a zvierat môže byť dokonalým pomocníkom učiteľov, žiakov a študentov,“ doplnil projektový manažér Lomtec.com Miroslav Jurík.


Spoločnosť Lomtec.com je za systém nominovaná na ocenenie ITAPA 2016 - Cena Rádia Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies