Nový iránsky prezident Rauhání sa funkcie ujme 3. augusta

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 17:08 • 2 min
Nový iránsky prezident Rauhání sa funkcie ujme 3. augusta

TEHERÁN - Iránsky umiernený duchovný Hasan Rauhání sa po víťazstve v prezidentských voľbách začiatkom augusta ujme svojej funkcie. Ukončí tak osemročné pôsobenie súčasného lídra Mahmúda Ahmadínedžáda, informoval v pondelok podpredseda parlamentu Mohammad-Rezá Báhonar.

slovakia

left justify in out

Rauhání sa stane hlavou štátu, keď najvyšší duchovný vodca krajiny ajatolláh Alí Chameneí, kľúčová osobnosť islamskej republiky, formálne uzná jeho júnové prekvapivé víťazstvo. Ceremónia, na ktorej sa formálne zúčastnia najvyšší predstavitelia štátu, sa bude konať 3. augusta, uviedol Báhonar. O deň neskôr, teda 4. augusta, zloží Rauhání prísahu pred parlamentom a potom bude mať dva týždne na sformovanie vlády.

Rauhání získal v júnových voľbách 50,7 percenta hlasov. Šesťdesiatštyriročný politik v minulosti pôsobil ako poslanec, ale aj ako hlavný vyjednávač pre iránsky jadrový program. Jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov bolo dosiahnutie zmiernenia medzinárodných sankcií, ktoré na Teherán uvalili mocnosti práve pre jeho nukleárny program. Irán sa aj preto zmieta v ekonomickej kríze - bojuje s vysokou nezamestnanosťou ale najmä obrovskou infláciou spôsobenou znehodnocovaním vlastnej meny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies