Nový iracký premiér vidí zostavenie vlády optimisticky

NETKY.SK • 25 August 2014, 12:33 • 2 min
Nový iracký premiér vidí zostavenie vlády optimisticky

BAGDAD - Rozhovory o vytvorení novej irackej vlády boli konštruktívne a v priebehu nasledujúcich dvoch dní by mohla vzniknúť "jasná predstava" o jej zložení. Povedal to dnes dezignovaný iracký premiér Hajdar Abádí, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Abádího úlohou je vytvoriť koaličnú vládu, ktorá by pomohla zmierniť sektárske napätie v krajine a zároveň vedela čeliť militantom z organizácie Islamský štát. Ten predstavuje najväčšiu hrozbu pre irackú bezpečnosť od roku 2003, keď po intervencii medzinárodných síl vedených Spojenými štátmi padol režim diktátora Saddáma Husajna. 
      

Abádího nominovala na post premiéra aliancia šiitských politických strán, ktorej súčasťou je aj  strana Dawa bývalého premiéra Núrího Málikího. Iracký prezident Fuád Masúm poveril Abádího zostavením novej vlády 14. augusta. Na vytvorenie koaličného kabinetu dostal 30 dní.
      

Málikí stál na čele vlády od roku 2006 do 14. augusta, keď odstúpil. Mnohí ho obviňujú z toho, že k súčasnej kritickej situácii v Iraku prispela aj jeho konfrontačná politika, vyvolávajúca nespokojnosť menšinových sunnitov.

 

Vymenovanie nového, menej kontroverzného premiéra má otvoriť cestu k vytvoreniu širšej vlády národnej jednoty, ktorá by mala čeliť postupu sunnitských islamistov, ktorý ohrozuje územnú celistvosť i samotnú existenciu jednotného Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies