Nový investor vo Veľkom Krtíši vytvorí 800 pracovných miest

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 09:50 • 2 min
Nový investor vo Veľkom Krtíši vytvorí 800 pracovných miest

BANSKÁ BYSTRICA - Na slovenský trh sa rozhodol vstúpiť medzinárodný výrobca automobilových komponentov SAM Automotive z Nemecka. Nový výrobný závod vznikne vo Veľkom Krtíši a postupne ponúkne prácu viac než 800 ľudom. Ako agentúru SITA informovala pracovníčka marketingu zo spoločnosti Wesconi, s.r.o. Banská Bystrica Anna Weissová, výrobné priestory sú už pripravené.

slovakia

left justify in out

Investícia prinesie približne 800 nových pracovných miest, pričom v tomto roku plánujú zamestnať okolo 150 ľudí. „Obsadzované budú pozície vo výrobe, ale aj v administratíve. Najskôr by mali prebehnúť výberové procesy na kľúčové pozície v podniku a najväčší nábor zamestnancov sa predpokladá od mája tohto roka,“ informuje manažérka projektu Marianna Simonidesová z Wesconi.

Medzi odberateľov slovenského závodu budú patriť predovšetkým spoločnosti VW Slovakia, Audi a Mercedes Benz Maďarsko. „Našim cieľom je založenie novej výrobnej spoločnosti SAM automotive Slovakia pre zvýšenie výrobných kapacít, konkurencieschopnosti a dostupnosti k obchodným partnerom,“ uvádza COO skupiny SAM Automotive Dirk Fischer a dodáva, že nový závod bude zameraný na výrobu hliníkových dverových líšt a strešných nosičov pre automobily.

Celý investičný zámer je rozvrhnutý do troch etáp. Cieľom je postupne v slovenskej výrobnej spoločnosti pokryť celý výrobný proces. „Spoločnosť SAM Automotive pri svojom rozhodovaní zvažovala viacero lokalít a nakoniec sa rozhodla pre Slovensko. Jedným z rozhodujúcich faktorov bolo nakoniec aj veľmi dobré postavenie Slovenska v automobilovom priemysle,“ vysvetľuje Werner Schmitz, konateľ spoločnosti Wesconi, ktorá pre SAM Automotive vytvorila aj prvotnú analýzu trhu a ponúkla vhodné lokality pre vznik výrobného závodu.

Výrobné priestory vo Veľkom Krtíši sú už pripravené. Celkovo však projekt predpokladá výrobné priestory v rozlohe približne 30 tisíc metrov štvorcových, čo si bude vyžadovať ďalšiu výstavbu. „V prvej fáze – v priebehu druhého štvrťroku 2018, budú postupne inštalované nové stroje a technológie. Následne sa začne s jednoduchšou montážou komponentov,“ hovorí Stefan Schulze, viceprezident skupiny v oblasti Industrial Engineering zo SAM Automotive, ktorý je zodpovedný za zahraničné strediská a dodáva, že predpoklad dosiahnutia plnej kapacity výroby by mal byť začiatkom roku 2023.

SAM (Juhonemecká hliníková manufaktúra) automotive production GmbH patrí do skupiny SAM automotive Group, ktorú tvoria štyri výrobné spoločnosti, pričom tri sa nachádzajú v Nemecku a jedna v Mexiku. Spoločnosť je svetovým dodávateľom exteriérových hliníkových komponentov pre popredných výrobcov automobilov, ako sú Audi, Mercedes-Benz, Daimler, Volkswagen, Volvo a Bentley.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona